V mateřské škole na Rokycansku se zřítil celý strop třídy

[chooze:gallery;value:37306]

V mateřské škole Muchova ve Zbirohu na Rokycansku se v neděli zřítil strop. "V prostoru MŠ Zbiroh došlo v jedné ze tříd k nekontrolovatelnému pádu celého sádrokartonového stropu," popsali na facebooku zbirožští dobrovolní hasiči, kteří k události vyjeli.

Havárie se naštěstí stala o víkendu. "Ve školce neprobíhal standardní provoz, a událost se tak obešla bez zranění, v budově se nikdo nenacházel," uvedli hasiči s tím, že zřícený strop zaměstnanci objevili o den později.

[chooze:article;value:566881]

Zasahující jednotky na místě nezjistily žádné další hrozící nebezpečí. "Událost je tak již plně v kompetenci vedení města Zbiroh, které po nezbytně nutnou dobu zajišťuje náhradní prostory pro výuku," dodali hasiči.

Podobný strop je i v další třídě

Podle starosty Zbirohu Josefa Štíchy (nez.) se už podařilo trosky odklidit. "Nyní se bude posuzovat statika, zvolení vhodného zakotvení. Zřejmě tam došlo k pracování té budovy, sucho, to všechno s tím souvisí. Mohlo dojít k nějakému posunu a došlo k spadnutí," řekl pro TN.cz.

[chooze:article;value:573339]

​Sádrokartonovou konstrukci s izolací měli do školky instalovat při zateplování před deseti lety. Teď mají situaci posoudit statici, kteří určí vhodnou metodu zakotvení, a strop by se měl obnovit.

Děti se dočasně učí jen ve dvou ze čtyř tříd, protože podobná konstrukce je i v dalších prostorech. "Je to ještě v jednom pavilonu, takže tam jsme to včera taky okamžitě zavřeli. Rozřezali jsme tam strop na několika místech, dělali jsme sondy," doplnil Štícha.

Událost šokovala i lidi na sociálních sítích. "Ještěže se to stalo mimo provoz MŠ. Doufám, že se vše se řádně vyšetří a zhotovitel bude patřičně potrestán," psala jedna z uživatelek facebooku. "Úplně se mi udělalo mdlo," dodala další.

Strop se před prázdninami propadl i v pražské škole. Evakuovali desítky dětí (6/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.