Rakušan: Chceme zastoupení ve všech krajích. Fiala na Ještědu volby nevyhraje

Postavení Starostů a nezávislých nebude podle Rakušana v nadcházejících krajských volbách jednoduché. "Poprvé si vyzkoušíme roli, že jako vládní strana vstupujeme do regionálních voleb. Určitě to má i vliv na to, jak nás teď lidé vnímají," řekl.

Doufá ale, že se podaří dobrého výsledku dosáhnout díky síle regionálních osobností, které podle něj za sebou mají kvalitní práci. "Zcela objektivně, ta vláda před námi a my jsme čelili dvěma největším výzvám, které tady za těch posledních 35 lety byly," popsal situaci s tím, že opozice se snaží krajskou agendu přebít tou celostátní.

[chooze:article;value:573246]

A na silné osobnosti STAN chce sázet, i co se kandidátů na hejtmany týče. Ty má aktuálně čtyři a takový počet chce Rakušan i obhájit. Věří, že šance mají Petra Pecková (STAN) ve Středočeském kraji nebo Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Právě v Libereckém kraji se ale STAN zřejmě o hejtmanské místo utká s vládním partnerem koalicí SPOLU. Možná i proto nedávno premiér Petr Fiala (ODS) zahájil kampaň výstupem na Ještěd. "Určitě mu to prospělo, že vyšlápl na Ještěd, prospěje to každému z nás. Ale nemyslím si, že vyšlápnutí na Ještěd je cestou, jak vyhrát v Libereckém kraji," uvedl ministr vnitra.

[chooze:article;value:572403]

Díky další výrazné osobnosti pak chce hnutí dosáhnout svého cíle, aby mělo zastoupení v zastupitelstvech všech krajů. V Moravskoslezském kraji proto vsadilo na bývalého hejtmana a odpadlíka z hnutí ANO Vondráka. "Určitě je viditelný, určitě je to kvalitní člověk," vysvětloval Rakušan s tím, že na kandidátce ale mají i řadu kvalitních starostů.

Otázkou nicméně zůstává, jestli jeho osobnost bude k úspěchu ve volbách stačit. Moravskoslezský kraj je totiž dlouhodobě silnou baštou hnutí ANO. "Někdo volí ryze stranicky, nezávisle na tom, jak ta kandidátka vypadá. A potom jsou lidé, kteří se zamýšlejí nad tím, jaká osobnost bude ten kraj reprezentovat," argumentoval Rakušan.

[chooze:article;value:571423]

"Spolupráci s ANO v krajských koalicích nepreferujeme. Já osobně bych byl nejraději, kdybychom s nimi nevládli nikde, ale respektuju postoj kolegů z regionů. Například naši Středočeši nebo v Královéhradeckém kraji už takovou koalici vyloučili. V současné době jsme s ANO v krajské koalici pouze v Plzeňském kraji," dodal k možnostem povolebního koalování. Spolupráci s komunisty nebo hnutím SPD vyloučil úplně.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.