Muž při zakládání bankovní identity přišel o 90 tisíc. Případem se zabývá policie

Takzvaná identita občana je způsob, jak si zjednodušit komunikaci se státní správou. Založení je zdarma a ušetří spoustu času, který by jinak každý z nás strávil obcházením úřadů. Lidé právě tímto způsobem mohou jednoduše prokázat svoji totožnost.

Podvedený muž z Přerova, který si chtěl zřídit bankovní identitu, si našel přes internet odkaz, přihlásil se a zadal veškeré své údaje včetně hesla do internetového bankovnictví.

A právě to byla chyba, internetové stránky se sice tvářily jako web jeho banky, žádná banka ale nepožaduje zveřejnění přístupových hesel. Po několika marných pokusech snahy o vytvoření zanechal. Když se druhý den přihlásil přes mobilní telefon do svého internetového bankovnictví, zjistil, že o peníze přišel.

[chooze:article;value:572757]

Neznámá osoba nejdříve převedla peníze ze spořicího účtu na běžný a ty vzápětí vybrala. Muž tak přišel o více než 90 tisíc korun. Neznámému "bankéři" teď hrozí mnohaletý pobyt za mřížemi, jeho odhalení bude ale velmi složité.

Banky i policisté upozorňují, že lidé by si měli dobře prohlédnout internetovou adresu, ke které se připojují. Weby sice na první pohled vypadají věrně, právě internetová adresa je ale vždy proti té oficiální pozměněna. 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.