Jurečka chce připravit návrh na zvýšení platů. Týkat se bude jen některých skupin

Nepedagogičtí pracovníci, jako jsou kuchaři, uklízečky nebo třeba techničtí zaměstnanci v kultuře. Těmto a dalším zaměstnancům, kteří vydělávají nejméně, by v příštím roce mohly platy růst nejvíc.

"Opravdu zacílit tu podporu především tam, kde ti lidé dlouhodobě mají nízké příjmy, a přesto dělají velmi důležité náročné profese. Ať už jsou to nepedagogičtí pracovníci, lidé, kteří pracují v jídelnách nejen škol, ale i zdravotních a sociálních služeb. Především potom ti lidé, kteří jsou v tabulkách do 12. platové třídy," uvedl Jurečka.

[chooze:article;value:573323]

Například spisový pracovník na úřadě si v tuto chvíli vydělá za měsíc průměrně 25 tisíc korun hrubého. O přibližně tisíc korun méně má třeba kuchař ve školní jídelně. A plat uklízečky se pohybuje kolem 18 a půl tisíce.

"Máme 18 nepedagogických pracovníků a všichni jsou v situaci, že každá koruna je pro ně dobrá. Plat uklízečky je okolo 20 tisíc hrubého, ty platy jdou maximálně do 30 tisíc hrubého," řekl Jan Horkel, ředitel pražské ZŠ Pod Žvahovem.

Hotový návrh chce ministr Jurečka mít na stole během týdne. "Je to jedna z věcí, o které jsme uvažovali už teď v okamžiku, kdy jsme hledali způsob, jak by mohlo proběhnout případné navýšení tarifů od září," sdělil ministr dopravy Martin Kupka (ODS).

[chooze:article;value:573312]

"Přijde nám, že dává velký smysl diferencovat to podle toho, komu opravdu ten plat klesal vlivem inflace. Za nás bychom se rádi pohybovali od pěti do sedmi procent," řekla místopředsedkyně sněmovního výboru pro sociální politiku Pavla Pivoňka Vaňková (STAN).

Vyšší přidání vybraným platovým třídám prosazuje také opozice. "Profese v té první kategorii by měly dostat minimálně o deset procent víc, a to od tohoto měsíce. Jedná se o zapisovatelky, nepedagogické pracovníky nebo pracovníky v kultuře," uvedl člen téhož výboru Aleš Juchelka (ANO).

[chooze:article;value:573129]

"My dlouhodobě říkáme, že těm nízkopříjmovým státním zaměstnancům v platových třídách 1 až 6 mělo být zvýšeno nejméně o 15 % už v letošním roce. A pak samozřejmě i těm ostatním zaměstnancům, protože ty platové tabulky se naposledy měnily v září 2022," sdělil místopředseda rozpočtového výboru Jan Hrnčíř (SPD).

Zástupci odborů dál trvají na plošném navýšení platů všem státním zaměstnancům. Očekávají ale, s čím přijde vláda na další jednání. Odbory chtějí mít jednání o platech uzavřená do 18. září. Pokud se s vládou na navýšení neshodnou, o den později se odboroví předáci sejdou, aby zvážili další postup. Nevyloučili ani protestní akce.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.