Máme co dohánět, přiznává k digitalizaci Bartoš. Systém ale funguje, tvrdí

Projekt, který měl podle slibů Ivana Bartoše posunou stavební řízení v Česku do 21. století, se rodil, a ještě stále rodí ve velkých bolestech. Stěžují si na něj jak uživatelé, tak úřady, které s ním musejí pracovat.

Bartoš si ale za svou prací stojí, přiznává ale, že ještě je co dohánět. "Ten systém tak, jak jsme ho pustili k 1. 7., a co jsme slíbili, že dodáme ještě v průběhu měsíce července a srpna, jsme dodali. Systém je v provozu a umožňuje provádět potřebné úkony. Samozřejmě je tam spousta věcí, které je potřeba dodělat," připustil.

[chooze:article;value:573008]

"Systém umožňuje podat na straně portálu tu žádost nebo žádost obohacenou už o vyjádření dotčených orgánů, a na straně úřadů, byť s obtížemi, umožňuje tu žádost zpracovat a dokončit," zdůraznil. Podle jeho slov má být tato fáze jakousi "první generací" systému. Tou druhou by už měla být samotná digitalizace.

​Z jaké části je ale projekt dokončen, se prý zatím říct nedá. "Nedokážu to odhadnout percentuálně. Některé úkony jsou pro úředníky důležité, například napojení na ekonomický systém, ale my jsme ten systém dodávali s omezením asi na deset procent celkové zakázky kvůli sporu s antimonopolním úřadem. A k tomu 1. 7. jsme skutečně mohli dodat pouze tuto část," hájí se.

S tím, že systém v aktuální verzi elektronizace "nějak funguje", souhlasí i předseda České komory architektů Jan Kasl. Připouští ale, že má nedostatky. "Já tu žádost dnes podat umím. Je to trochu složitý, chce to dělat několikrát, pak to člověk pochopí," hodnotí aktuální stav s tím, že by dle jeho odhadu mohl být projekt dokončen z 50 až 80 procent.

[chooze:article;value:573000]

​"Je to extrémně složitý systém s tisíci úředníků a tisíci úřadů," připouští. "Ale na druhou stranu ten systém byl trochu šlendrián. I v té IT části. Tam prostě v portálu stavebníka nefungovaly propojení na registry. Tak to není věc stavebního zákona, ale věc programová," dodává.

Bartošova digitalizace stavebního řízení slibovala například elektronické formuláře namísto papírových žádanek a také povolení, ohlašování nebo zasílání dokumentace. Vláda si i navzdory kritice stojí za tím, že funkčnost systému se každý týden zlepšuje.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.