České školy nepočítaly s globálním oteplováním. Čekají je problémy

Dispozice škol mohou podle klimatologů do budoucna znamenat problém. Ze starých budov se ve vedrech stávají přehřáté pasti a žáci mohou mít problém třeba se soustředěním. Stačí na to osm po sobě jdoucích tropických dnů.

Z veřejných budov jsou na tom školy nejhůře, přestože rekonstrukce každoročně spolknou miliony korun. Některé školy už dokonce musely dočasně upravit zářijové rozvrhy.

"Zkracovali jsme výuku. Jsou tady teď momentálně dost vysoké teploty v učebnách. Vyřešili jsme to způsobem, jakým jsme to vyřešili," říká ředitelka Základní školy Videčská Eva Cabáková.

[chooze:article;value:572895]

"Když máme velmi teplé dny a budovy jsou otočené na jih nebo jihozápad, tak ve třídách, v místnostech, které mají navíc velká prosklená okna, dochází k přehřívání," upozorňuje klimatolog Miroslav Trnka z Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd ČR.

"Kam míří okna? Dříve se preferoval dopad denního světla a budovy jsou tomu přizpůsobené, protože se děti učí primárně v zimních měsících. No a budovu neotočíte," vysvětluje ředitel ZŠ Nová Martin Šmíd. Teplota u okna na jih se během dopoledne přitom zvedne i o čtyři stupně.

[chooze:article;value:572743]

"Před třiceti lety byly ještě tropické teploty v září velice raritní. Třeba v roce 1993 jsme neměli ani jeden tropický zářijový den," tvrdí meteoroložka Dagmar Honsová. Naopak letos teploměry atakují třicítky od 1. září.

Učebny navíc ohřívají například také projektory a další technika uvnitř. Alternativou k drahým úpravám škol ale může být posunutí termínu letních prázdnin. Mají to tak například v přímořských státech. Čechům se ale podobná myšlenka příliš nezamlouvá a ani ministerstvo školství s posouváním prázdnin zatím nepočítá.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.