Znojmo hostí cyklistický závod. Kolo pro život se jede ve městě i ve vinicích

Pořadatelé seriálu amatérských cyklistických závodů chtěli udělat něco pro zdraví národa a zvednout Čechy ze židlí a gaučů. Nabídli místo, kde se lidé mohou poměřit s ostatními jako opravdoví závodníci. "Za těch dvacet let jsme už posadili na kolo statisíce lidí," řekl ředitel komunikace projektu Kolo pro život Tomáš Pravenec.

Tentokrát závod hostí Znojmo – jede se přímo v centru města i ve vinicích. Večer to účastníci určitě pořádně zapijí. "Jsem tady kvůli burčáku," potvrdila jedna z účastnic.

Cyklistický seriál minimálně osmi závodů za rok si vydobyl takovou prestiž, že startovní rošt je našlapaný jako při zahájení Tour de France.

[chooze:article;value:571541]

Účastníci jezdí z celé republiky a poměřit síly tam může třeba patnáctiletý teenager i senior, který už má šestý křížek na hřbetě. "Je mi 15, závod jezdím každý rok," pochlubil se Martin Kavalír. "Je mi 67 a začínal jsem v 50, ještě nejsem tak opotřebovaný jako ostatní," nenechal se zahanbit další cyklista Zdenek Lidický.

I když nejde o mistrovské medaile, závodníci jedou na krev – mají totiž unikátní příležitost porazit třeba zlatého olympijského kanoistu. "V sezóně jezdím na lodi, po sezóně na kole, tak jsem to přijel zkusit," sdělil zlatý olympionik, rychlostní kanoista Martin Fuksa.

Síly mohou poměřit i s profesionálními závodníky, kteří už cyklistiku pověsili na hřebík. "Závodila jsem patnáct let profesionálně a kvůli zranění jsem skončila, tak si chci teď užít tu atmosféru," přidala mistryně ČR v cyklistice Dagmar Hejhalová. 

Závod pokračuje v  neděli programem pro rodiny s dětmi. Ti nejmenší závodníci se mohou zúčastnit i na odrážedlech.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.