Podvodníci prodávají ztracené kufry z letiště. Kdo je koupí, může přijít o tisíce

"Kufr s věcmi klienta ztracený na letišti jen za 70 Kč. Kufry, které jsou ve skladu déle než rok, je třeba zlikvidovat. Letiště nechce platit koncesionářský poplatek za další čtvrtletí a zbylá ztracená zavazadla v úschovně prodává za pouhých 70 Kč!" Takhle zní jeden z klamavých inzerátů na podvodné stránce.

"Tyto stránky nemají s letištěm v Praze nic společného, Letiště Václava Havla Praha ani jeho dceřiné společnosti nesbírají, neskladují a ani neprodávají zavazadla cestujících," řekl zástupce mluvčí letiště Jiří Hannich.

Nabídka vypadá na první pohled lákavě. Obsah kufrů, které jsou údajně k dispozici za pouhých 70 korun, si chválí i údajní zákazníci v komentářích. I tyhle profily jsou ale falešné. Po kliknutí na odkaz v inzerátu a zaplacení částky sice odejde z účtu jen 70 korun, v následujících měsících mohou ale lidé přijít o další tisíce. Podvodníci totiž získají přístup k jejich účtu.

[chooze:article;value:572003]

​Letiště situaci řeší s provozovatelem sociálních sítí. "My jsme společnost Meta upozorňovali na to, že existují tyto falešné stránky, nicméně zatím od společnosti Meta nemáme pozitivní odpověď," uvedl Hannich.

Nejde o ojedinělý případ. Podvodníci se falešnou inzercí snaží zneužívat i klienty České pošty. "Nabízí různé služby typu prodeje balíků, které si nikdo nepřevzal. Je to všechno podvod, Česká pošta nic takového nedělá," poznamenal mluvčí pošty Matyáš Vitík.

Pokud se lidé stanou obětí podobného činu, měli by to řešit s policií. "V rámci prevence je důležité vždy pečlivě kontrolovat a ověřovat, s kým přesně a na jaké platformě komunikujeme, nepodlehnout nátlaku, případně snaze vzbudit obavu z nějakých finančních ztrát," upozornil mluvčí Policejního prezidia David Schön.

Policie očekává, že podobných případů v on-line prostředí bude přibývat. Jejich prověřování a vyšetřování je ale zdlouhavé a nákladné.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.