Chorvaté už na turisty nejsou zvědaví. Jenom močí na naše památky, zuří

Do Chorvatska jezdí zahraniční turisté kvůli průzračnému moři a skvělé kuchyni. Pro majitele a provozovatele penzionů a restaurací tak léto, a hlavně prázdniny, znamenají nemalé výdělky. Přesto si někteří místní pro britský Mirror postěžovali, že už mají návštěvníků plné zuby.   

Popularita Dubrovníku, Trogiru nebo Splitu rok od roku u zahraničních turistů roste. A to je na obtíž tamním obyvatelům. "Lidé ze Splitu, včetně mě, se tu cítí jako cizinci. Je zvláštní chodit po rodném městě a většinu času neslyšet ani slovo chorvatsky," postěžoval si listu jeden z tamních rodáků. Podle jeho slov nelze říci, návštěvníci ze které země mu vadí nejvíce, jde prý spíše o nevybíravé akce, které ve městě provádějí.

[chooze:article;value:570492]

​"Řekl bych, že to jsou turisté, kteří nemají žádný respekt k našemu městu a kultuře, která tady je dlouho. Například ve chvíli, kdy močí na římské ruiny a části města, nerespektují nás místní," dodal. Co ho také štve, je údajná bezohlednost turistů. "Postaví se doprostřed úzké ulice, zcela ji zablokují a je jim jedno, co a kdo kolem nich prochází," postěžoval si listu muž.

Další obyvatel Splitu byl ve svém názoru ještě ostřejší. "Myslím, že masová turistika nikdy nikomu nic dobrého nepřinesla, zvláště lidem zde žijícím," citoval ho deník Mirror.

Naopak s koncem prázdnin se některé pláže v Chorvatsku úplně vylidnily. Týká se to například ostrova Ugljan, kde náhlý úbytek turistů překvapil i místní. "Jezdím sem roky a takovou situaci nepamatujeme. Pláže jsou prázdné. Kvůli horku se nekoupou ani místní a nejsou tu skoro žádní turisté," popsal situaci koncem srpna deníku Jutarnji list jeho čtenář. "Ta pláž byla před 15 dny ve stejnou denní dobu tak přeplněná, že byl problém vstoupit do moře," doplnil.

Ostrov Ugljan sice není mezi turisty nejžádanější oblastí a turistická sezóna tam už prakticky skončila, přesto je podle místních takové vyprázdnění chorvatského pobřeží nezvyklé a jde podle nich o varovný signál pro sektor cestovního ruchu v zemi. 

Stává se z Polska nové Chorvatsko? Ceny i krásné pláže svádí stále více Čechů (8/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.