Násilí ve školách se musí předcházet, shodují se politici. Bek chce víc peněz

Podle ministra školství Beka bude hrát útok ve škole v Domažlicích roli i při vyjednávání o rozpočtu pro jednotlivé resorty. Resort školství bude nyní žádat o víc peněz na posílení prevence.

"Považuji za nezbytné, abychom velkou pozornost věnovali prevenci takových situací, otázkám duševního zdraví. Nepochybně ta událost ovlivní i vládní diskusi o rozpočtu na příští rok, kde ministerstvo školství usiluje o systémové řešení financování pozic školních psychologů," řekl doslova.

"Je zoufalý nedostatek psychologů. Spousta škol na ně má vyčleněny finanční prostředky, ale nejsou prostě k dispozici. A to je otázka na ministra školství," popisuje současnou situaci v oblasti školství hejtman Plzeňského kraje a zastupitel Domažlic Rudolf Špoták (Piráti).

[chooze:article;value:572429]

Podle ministra vnitra Víta Rakušana je třeba posílit i školení zaměstnanců škol pro krizové situace. "Chceme začlenit školení pro všechny profesionály pracující s dětmi, aby uměli včas rozpoznat ohrožené dítě," tvrdí. Technická opatření, jako jsou například bezpečnostní rámy nebo kamery, se ale prý nechystají. Většina politiků je stejně proti.

"Nová opatření typu bezpečnostní rámy, typu prohledávání studentů, jsou v principu naprostou hloupostí. Naopak má smysl posílit prevenci. Je třeba si uvědomit, že dnešní generace je přecitlivělá a v principu potřebuje zocelit," myslí si poslanec KDU-ČSL a místopředseda sněmovního bezpečnostního výboru Šimon Heller.

"Je nutné pracovat s mladou generací, která je dnes zcela jistě ve složité situaci," říká pak předseda výboru Pavel Žáček (ODS). A s posílením prevence souhlasí i opozice. "Jde o to snížit tu agresivitu dětí, ale zasahovat včas. Všechno si vysvětlovat a mít na ty děti dostatek času," míní další místopředseda výboru, tentokrát z ANO, Jiří Mašek.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.