Vědci z Brna vymysleli nezničitelný kód. Vynález pomůže odhalit padělky obrazů

V Moravské galerii v Brně jsou k vidění vzácné a cenné obrazy. Třeba hodnota Oběšeného od Ladislava Kubišty se pohybuje v desítkách milionů korun. Zatím má on i ty ostatní obyčejný papírový štítek a v tom je právě to nebezpečí. Kdyby měl neviditelný číselný kód, byl by tak rozhodně lépe ochráněn před krádeží nebo falzem. A to už teď nebude zřejmě problém díky vynálezu, za kterým stojí brněnští vědci a čtyři roky práce.

"Hledali jsme nějakou značku, nějakou chemickou značku, zároveň jsme hledali něco, co by se nikdy nevyskytovalo na papíru, v jakýchkoli papírových dokumentech, aby nedocházelo k rušení této značky," uvedl Michal Veselý z chemické fakulty brněnského Vysokého učení technického (VUT).

[chooze:article;value:569564]

​Základem technologie je bílý prášek ze směsi oxidů vzácných kovů. Ten se speciálně namíchá s rozpouštědlem a tiskovým lakem. Výsledkem je pak disperze. A tu už pak stačí jen nanést na danou archiválii tiskařským strojem. A na světě je číselný kód, který není volným okem vidět. A v tom je právě ten smysl.

Jen jediné oko – XRF spektrometru ho dokáže přečíst. "Rentgenovým zářením vlastně ozáříme tu danou značku, my můžeme přesně určit kolik, jaký prvek vlastně se nachází v té dané značce," poznamenal Matěj Březina z VUT.

Nedá se vymazat, rozpustit, vygumovat, zkrátka dokonalá identifikační značka. "Je to nezničitelné, kdyby to chtěl člověk zničit, musel by poškodit celý materiál a vždy mezi těmi vlákny v tom papíře něco zůstane," dodal Vojtěch Bednář z VUT. 

"Tím by se v podstatě znemožnilo obraz někde pokoutně obchodovat na černém trhu. Já si myslím, že bychom to určitě uvítali, jednoznačně," nechal se slyšet kurátor Moravské galerie v Brně Petr Ingerle.

Neviditelná identifikační značka by tak v budoucnu mohla zmařit všechny plány falzifikátorům, podvodníkům a zlodějům uměleckých děl a vzácných archiválií.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.