Psycholog k útoku v Domažlicích: Otřesný zážitek zůstane v dětech dlouho

Spouštěcím mechanismem pro podobný útok, který se odehrál v úterý na základní škole v Domažlicích, může být křivda z předchozích měsíců. "Ta žákyně to přes prázdniny v sobě nějak zpracovávala a teď se to zase vrátilo. Muselo to být něco velmi nepříjemného," řekl v Televizních novinách dětský psycholog Václav Mertin.

"Pro tu dívku, ale i pro ostatní děti, které byly toho svědky, by bylo jednodušší, kdyby tato žákyně změnila školu. Spolužáci ji nebudou potkávat, v nich ten otřesný zážitek totiž zůstane. Časem to sice vymizí, ale potrvá to měsíce, rok," upozornil Mertin.

[chooze:article;value:572348]

​Jedním z důvodů, proč se událost stala, může být i tlak ze strany rodiny nebo školy. "Někdy totiž na děti vytváříme opravdu neúměrný tlak. Ony potom reagují tak, jak v té chvíli umějí. Někdo jde do sebe, jiný to nějakým způsobem umí ze sebe dostat," poznamenal dále Mertin.

Podle jeho slov tak extrémní reakci u dítěte nelze předvídat. "Lze tomu ovšem alespoň trochu zabránit, například tím, že dítěti můžou rodiče čas od času zkontrolovat aktovku před odchodem do školy. A mohla by to občas namátkově dělat i škola," domnívá se dětský psycholog Mertin.

Na základní škole Komenského 17 v Domažlicích v úterý jedna z žákyň zaútočila nožem na své spolužáky. Zraněné byly dvě děti, podezřelou během několika minut zadrželi policisté.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.