Pavel vetoval zákon o soudech. Pekarové Adamové poslal kritický dopis

Prezident poslal dopis s odůvodněním svého veta předsedkyni Sněmovny Markétě Pekarové Adamové (TOP 09). Nesouhlasí se změnami v zákonu o soudnictví. Aby nyní novela prošla, musí jej přehlasovat nejméně 101 poslanců.

"Zrušení laických přísedících v soudních senátech v tak velkém rozsahu, a to i v trestních kauzách na okresních soudech, měla dle mého názoru předcházet důkladnější analýza. Jinými slovy: zda nestojí za to systém laických přísedících zlepšit než jej tak výrazně omezit. Podle dostupných odhadů dojde v důsledku přijatých změn ke snížení celkového počtu přísedících v České republice z nynějších přibližně 5 000 přísedících asi na desetinu," napsal.

Vláda podle něj zároveň nevedla dostatečnou politickou debatu. Chtěl by, aby taková změna měla i podporu opozice.

[chooze:article;value:571426]

"Přijatou úpravu považuji za nekoncepční, nedostatečně a nepřesvědčivě odůvodněnou a v kontextu evropské právní kultury za krajně neobvyklou. Zákonodárce podle mého názoru rezignoval na reformu stávající právní úpravy tradičního institutu přísedících, známého již z dob první republiky, a místo nápravy právních a praktických problémů, které současná úprava přináší a kterých jsem si vědom, rozhodování v senátech za účasti přísedících rovnou ruší nebo výrazně omezuje ve prospěch samosoudcovského rozhodování. Jsem přesvědčen, že nedostatky současné právní úpravy soudních řízení, související s institutem přísedících spíše okrajově, po plánované redukci počtu přísedících nezmizí," uvedl prezident.

Jako svou prioritu označil nesnížení právní jistoty občanů. Laičtí přísedící jsou podle něj standardem ve státech Evropské unie. Poukázal také na to, že přijaté změny jsou kriticky přijímány i v rámci justice.

"Rozhodnutí prezidenta republiky o vetování novely zákona o laických přísedících u soudu Ministerstvo spravedlnosti respektuje. Je to ústavní právo pana prezidenta, jeho stanovisko si prostudujeme," reagovalo ministerstvo spravedlnosti na sociální síti X.

Pavel podepsal zákon o korespondenční volbě. Krajských voleb se to nedotkne (28/8/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.