Vinaři brání zbytky úrody před špačky. Kvalita vína by ale mohla být vysoká

Obří hejno špačků natočil štáb TV Nova na okraji Otrokovic. V neděli si ještě pochutnávalo na kukuřici. Ta ale z polí rychle mizí. Vinaři napříč jižní Moravou jsou už ve střehu. "V pátek jsme dali děla, protože už začali nalétávat špačci na hrozny, tak jsme je museli instalovat, takže dva dny už to tady bouchá," okomentoval vinař Tomáš Krist.

Každý má svůj recept, jak uchránit vinohrad. Většina sází právě na ohlušující rány z plynových děl. "Jsou nejvíc razantní, protože dávají šokovou vlnu. Potom se hodně používají elektronické součásti, jako jsou skřeky, ale v poslední době také lasery," vyjmenoval vinař Jiří Maděrič.

To v Sedlci sázejí na klasiku. Desítky hektarů vinic tu hlídají místní důchodci. "Loni tu bylo až deset tisíc v hejnu. A můžu říct, že co tady hlídaly holky z jiného vinařství, tak nám hodně pomohly. A my jim taky na oplátku," řekl hlídač vinic Oldřich Křivánek. "Nás to vychází asi na 600 tisíc ročně, protože máme osm hlídačů," spočítal vinař Ctirad Králík.

[chooze:article;value:568109]

​Jinde hladové špačky nahánějí dravci sokolníků, občas se objeví i lidské figuríny. Letos prý bude boj se špačky důležitější než jindy, část vinohradů totiž na jaře ničily mrazy. "Sklizeň bude výrazně podprůměrná, mrazíky udělaly velkou čáru přes rozpočet, potom přišly houbové choroby a teďka to sucho," popsal Maděřič. "Úroda je nižší, než se předpokládalo, protože to počasí je teda extrémní," přidal se Králík.

Přesto se nedá říct, že by měl letošní ročník skončit katastrofou. Vína bude sice méně, zato by mělo být kvalitnější. "Je hodně sluníčka, chtělo by to i trochu vláhy. Ale prozatím se to vyvíjí velmi dobře a cukernatosti budou vysoké," zhodnotil Krist. "Vysoké teploty mají za vliv výrazný vzrůst cukru v hroznech, takže ty jsou dneska už fantasticky vyzrálé," míní Maděrič.

Vinobraní tak nejspíš skončí už koncem září, tedy s měsíčním předstihem. A dřív budou k ochutnání i mladá vína ročníku 2024.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.