U nehod umírá více cyklistů a motorkářů. Září může přinést nemilé překvapení

Čtvrtek 22. srpna byl nejtragičtějším dnem letošních prázdnin. Vyhasly při něm životy šesti lidí. Řidiči, spolujezdkyně, chodkyně a dva motorkáři.

Tragická bilance prázdninových nehod se letos zastavila na čísle 89. Je to více než loni a předloni, v porovnání s jinými roky ale obětí ubylo. To však neplatí u všech kategorií. "Výrazně stoupl počet usmrcených řidičů motocyklů a stejně tak u cyklistů," řekl Jan Straka z Ředitelství služby dopravní policie.

Zatímco loni přišlo o život pět cyklistů, letos devět. Motorkářů zahynulo loni 20, letos 29. Jen v sobotu odpoledne se stalo během jediné hodiny rovnou sedm nehod s účastí řidičů motorek. Nárůst podle odborníků souvisí s tím, že jednostopé dopravní prostředky jsou čím dál víc v oblibě.

[chooze:article;value:572075]

​Nejčastější příčiny tragických nehod byly o prázdninách vysoká rychlost, nesprávné předjíždění a nevěnování se řízení. Právě na tyhle tři nešvary se teď o víkendu dopravní policie zaměřila. Kontrolovala ale i doklady, alkohol či technický stav vozidel.

Od pondělí to možná bude o poznání horší. Dětem skončily prázdniny a začíná škola. "Musíme počítat s těmi krátkými cestami babybusů, tedy maminek, které budou odvážet děti do škol," upozornil mluvčí Ústředního automotoklubu ČR (ÚAMK) Igor Sirota.

Policisté slibují, že budou u škol dohlížet, aby se nestávala neštěstí jako krátce před prázdninami v pražské Troji. Motorkář tam srazil studentku, která u gymnázia přecházela přes přechod. Utrpěla vážná zranění. "Žádáme řidiče, aby přizpůsobili jízdu zvýšenému pohybu dětí kolem škol," žádá Straka.

[chooze:article;value:571823]

​Léto se neslo ve znamení rekonstrukcí. Zdaleka ne všechny se ale podařilo dokončit v plánovaném termínu. Uzavírky a omezení budou znamenat zdržení a toho, kdo se právě vrátil z dovolené, mohou nemile překvapit.

Jak byl 22. srpen nejtragičtějším dnem uplynulých dvou měsíců, tak byl poslední srpnový den na silnicích jedním z těch nejklidnějších. V sobotu nikdo nezemřel. Neděle už se ale bohužel bez tragických nehod opět neobešla.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.