Severokorejský uprchlík: V KLDR roste odpor. Kimovi hrozí pád režimu

Režim rodiny Kimů v Severní Koreji je neblaze proslulý svou brutalitou. Přes ostře hlídané hranice se podaří proniknout málokomu a rodinám přeběhlíků hrozí vysoké tresty. Přesto se však v zemi, kde za protivládní smýšlení hrozí smrt, mají věci pomalu měnit.

Věří tomu alespoň bývalý severokorejský diplomat Tche Jong-ho, který uprchl do Jižní Koreje v roce 2016. V Jižní Koreji pokračoval v politické práci a nedávno mu jihokorejská vláda svěřila pozici generálního tajemníka Rady pro mírové sjednocení. Ta má za cíl spojení Korejské republiky a KLDR bez vojenského konfliktu, který by obě země těžce poškodil.

Podle Tchea budou v budoucnosti čím dál příhodnější podmínky sjednocení. "Severokorejské elity si všímají, jak dobře se přeběhlíci jako já mají na jihu. Bude je zajímat, jestli je tu budoucnost i pro ně. Toho se Kim Čong-un děsí," řekl pro Korea Times.

[chooze:article;value:569549]

​Nejvíce si Tche slibuje zejména od mladších generací, které podle něj nevidí v Severní Koreji budoucnost. "Lidé narození v 60. a 70. letech mají vřelé vzpomínky na stabilní režim. Cítí nostalgii, kterou neotřesou ani jižní filmy a časopisy propašované na druhou stranu. Ale ti, co se narodili v 90. letech a později, nikdy žádné dobré časy nepocítili. Nemají tu nostalgii," poznamenal.

Jižní Korea se vytrvale snaží o znovusjednocení země, která se rozdělila na dva různé státy v roce 1948. Zatímco jih se proměnil s pomocí západních spojenců ve vyspělou zemi, v Severní Koreji, která byla podporovaná zejména Sovětským svazem a komunistickou Čínou, už tři generace vládne rodina Kimů v silně autoritářském režimu.

[chooze:article;value:559085]

​Snahy o sjednocení znesnadňuje nesnášenlivost, kterou k sobě vlády obou států chovají. Jihokorejský prezident Jun Sok-jol však sází na strategii ovlivňování veřejného mínění. "Junova strategie spočívá v komunikaci přímo s obyvateli Severní Koreje, díky které změní názor na režim. To může přimět severokorejskou vládu k vytvoření podmínek pro unifikaci," dodal Tche.

Jedním ze způsobů, jak toho dosahují, je vysílání balonů s jihokorejskými filmy, knihami, časopisy a dalšími výdobytky Jižní Koreje. Ty doprovází také příběhy o přeběhlících, kterým se podařilo na jihu uspět a prosperovat.

Ačkoliv Spojené státy jsou hlavním spojencem Jižní Koreje, republikánský kandidát na příštího prezidenta Donald Trump se tento týden nechal slyšet, že vycházet s Kim Čong-unem je dobrá věc, připomíná jihokorejská tisková agentura Yonhap. Řekl to v pátek během předvolebního shromáždění v Pensylvánii. Demokratická protikandidátka Kamal Harrisová naopak prohlásila, že s diktátory, jako je Kim Čong-un, vazby pěstovat nehodlá. 

Kim zvyšuje napětí v Koreji. Zavrhl možnost sjednocení obou zemí (1/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.