Přehled změn od září: Lidem hrozí nové pokuty, startují i nové jízdní řády

Změny hypoték

Od 1. září začne platit novela zákona o spotřebitelském úvěru, která upřesňuje pravidla pro předčasné splacení hypotéky v průběhu doby, po kterou je fixována úroková sazba. Cílem novely je nastavení vyvážených podmínek spravedlivých pro všechny spotřebitele. Schválený návrh proto důsledně rozlišuje, zda má spotřebitel pro splacení hypotéky oprávněný důvod, nebo je motivován pouze finanční optimalizací.

Nově budou mít banky oprávnění naúčtovat klientům náhradu za předčasné splacení. Poplatek bude ve výši čtvrt procenta z předčasně splacené částky za každý započatý rok zbývající do konce fixace, maximálně to ale může být jedno procento. Více se dozvíte v tomto článku na TN.cz

Pokuty za staré kotle

Už brzy začnou úřady kontrolovat a pokutovat domácnosti, které stále vytápí kotli první a druhé emisní třídy. Jejich používání totiž bude od 1. září zakázáno. Pokud radnice zjistí, že někdo topí v nevyhovujícím kotli, hrozí mu pokuta až 50 tisíc korun, a to i opakovaně. Více se dozvíte v tomto článku na TN.cz.

​To však není jediná věc, která se od 1. září bude ohledně kotlů měnit. Příspěvek v rámci tzv. kotlíkových dotací, který až doposud dosahoval nejvýše 180 tisíc korun, se sníží na nejvýše 150 tisíc korun. Stejně jako předtím se výše příspěvku bude odvíjet od toho, čím žadatel starý kotel nahradí. Nejvyšší příspěvky bude ministerstvo vyplácet na tepelná čerpadla.

I když se příspěvek o několik desítek tisíc sníží, bude naopak dostupnější. O dotaci si nyní budou moci zažádat i lidé, kteří mají kotle na pevná paliva ve třetí a vyšší emisní třídě, pokud chtějí přejít na modernější a ekologičtější typy vytápění. Ti ale budou mít příspěvek o něco nižší.

MHD po prázdninách

Se začátkem září a návratem dětí do škol se každoročně částečně mění provoz městské hromadné dopravy. Především se do provozu vrací školní linky, a MHD po celé republice tak bude opět fungovat v "neprázdninovém režimu". České dráhy zase v souvislosti s koncem prázdnin a návratem školáků do měst posílí některé dálkové spoje.

[chooze:article;value:571471]

Změna zdravotní pojišťovny

Každý rok mohou Češi změnit svou zdravotní pojišťovnu, vždy ale buď k 1. lednu, nebo k 1. červenci. Pokud tedy přemýšlíte nad změnou, nejbližší termín je 1. ledna 2025. Abyste tak mohli učinit, musíte ovšem o změnu zažádat nejpozději do 30. září 2024. 

Korunovační klenoty

Prezident Petr Pavel rozhodl, že české korunovační klenoty budou nově vystaveny každoročně při příležitosti státního svátku sv. Václava, který připadá na 28. září. Letos tak budou klenoty k vidění od 17. do 30. září.

Volby

Na konci září také Češi rozhodnou o novém vedení svých krajů a členech třetiny Senátu. Volby se uskuteční 20. a 21. září. Veškeré informace o krajských volbách najdete zde, o senátních zde

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.