Kauza Autostráda a vylidňování. Politici zhodnotili fungování Olomouckého kraje

Kauza Autostráda je pro Olomoucký kraj nepříjemným problémem. Kvůli ní se totiž zpožďují práce na tamních silnicích. "Dodnes jsou na některých silnicích druhé a třetí třídy různé objezdy, prostě nejsou dodělány, to všechno se zastavilo. Co se týče konkrétně této kauzy, tak já tam mám dvě nevyjasněné věci. Poprvé už v roce 2021 se objevovaly celkem zásadní a základní věci, kdy zastupitelstvo a rada Olomouckého kraje požádala o audit právě na stavbě silnic a ten audit byl, řekl bych, na dnešní dobu až zdrcující. Oslovování stejných firem, vyúčtování víceprací, spousta věcí, které ukazují na korupci a rada to samozřejmě věděla," okomentoval situaci Fiala.

Suchánek připustil, že jako hejtman za kauzu politickou odpovědnost cítí. "Mám zodpovědnost za téměř všechno, co se v kraji hne nebo stane. Na druhou stranu, my nejsme v managementu, já si své spolupracovníky nevybírám, členy rady vybírá volič," řekl.

[chooze:article;value:570158]

​"Jenom bych chtěl upozornit, že forenzní audit, který jsme zadali v roce 2021, jsme neudělali na základě rozhodnutí zastupitelstva, to v žádném případě. Udělali jsme ho na základě takzvaných Faltýnkových deníčků, které se tehdy objevily v médiích a které přesně popisovaly nekalosti, které se děly v minulém a předminulém dobí," ujasnil Suchánek.

Podle Fialy ale měl kraj jednat rychleji. "Ten audit už byl udělán v roce 2021. Prostě jsem přesvědčený, že když to pan hejtman věděl a rada věděla, tak měli okamžitě udělat kroky, aby se tyto věci změnily. Ale NCOZ zatkla pana náměstka až téměř o dva roky později. Takže si myslím, že na tu nápravu tam byl dostatečný čas. A teď jde jenom o to, jestli pan hejtman nechtěl jít do svého koaličního partnera, jestli prostě nechránil tu koalici, která je na tom Olomoucku, za cenu toho, že se prostě tyto věci potom staly," kritizuje Fiala.

Suchánek ale oponuje, že se kroky dělaly hned po zveřejnění auditu. Fialu také obvinil z toho, že buď nic neví, nebo se snaží mlžit.

[chooze:article;value:528912]

Úspěchy a neúspěchy vedení kraje

Dalším tématem bylo hodnocení vedení kraje. Suchánek jako svůj první úspěch zmínil snížení zadlužování kraje. "Když jsme před čtyřmi lety nastupovali, tak jsme byli definitivně nejzadluženějším krajem v celé České republice. Měli jsme astronomický dluh 3,26 miliardy. Po čtyřech letech nás 'předstihly' další čtyři kraje. Už se blížíme ke středu a budeme předávat Olomoucký kraj s dluhem 1,77 miliardy," pochválil se Suchánek.

Naopak jako největší problém vidí rychlost opravování silnic. Ta se podle Suchánka sice zvedla, ale ne tak, aby to bylo dostatečné.

I Fiala souhlasí s tím, že jedním z největších úspěchů nynějšího vedení kraje je snížení dluhů. Problémů vidí více. Jednak je to silniční infrastruktura, ale dále také vylidňování severních částí kraje. "Lidé odcházejí z Jesenicka, je tam poměrně vysoká míra nezaměstnanosti a odcházejí do větších měst. Řekl bych, že nám chybí vysoká škola technického směru, protože jakmile odcházejí třeba do Brna, už tam zůstávají a nevracejí se zpátky," přiblížil.

Oba politici také komentovali nedostatek lékařů v kraji, pomalý rozvoj regionu a řeč přišla rovněž na migraci a kontroverzní kampaň SPD. Na celou debatu se můžete podívat pod titulkem článku.

Informace, zajímavé články a pak i volební výsledky ke krajským volbám najdete zde, k senátním zde.

Na celý díl pořadu Za pět minut dvanáct se můžete podívat zde:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.