Noční můra malé Elizy: Otec odložil šestiletou dceru u babyboxu

Nasielsk je město s necelými osmi tisíci obyvateli v Mazovském vojvodství. Odtud pochází i šestiletá Eliza, kterou její otec odložil u babyboxu až ve Varšavě.

To se stalo ve čtvrtek kolem desáté hodiny večer, jak popsal polský portál wprost. Vyložil ji tam i s taškou, kde měla základní životní potřeby, a pak odjel pryč. O děvče se okamžitě postaraly sestry františkánky, které mají babybox na starosti, a zavolaly policii. Eliza dokázala policii popsat, jak se jmenuje a odkud pochází. Policie vyhledala dívčiny rodiče a otce zadržela.

Reportérům polského webu Fakt se podařilo zjistit o rodině více. Rodiče Radek a Wiola byli v tíživé finanční situaci. Radek pracoval v zahraničí, ale neplatil alimenty. Kvůli tomu byl i odsouzen na dva a půl měsíce vězení. K výkonu trestu ale nenastoupil, což se patrně v nejbližší době změní.

[chooze:article;value:568954]

​"Měli hodně dluhů a brali si půjčky. Radek jezdil za výdělkem do Nizozemí a Wiola se starala o dům a dceru. Dalo by se říct, že žili na vypůjčený čas a nyní je to všechno dohnalo. Radek neplatil alimenty. Bál se, že když půjde do vězení, tak to Wiola nezvládne, proto si myslím, že něco takového udělali," svěřil se reportérům příbuzný děvčátka. Uvedl také, že Wiola Radkovi slepě věřila a on ji zatáhl do problémů.

Elize hrozí, že skončí v pečovatelském domě, kde bude až do svých 18 let. Soud o jejím osudu ale zatím nerozhodl.

Varšavský babybox na mapě:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.