Počasí rozdělí Česko na polovinu. Blíží se bouřky i extrémní vedra

[chooze:gallery;value:37179]

​Slabá studená fronta, která se o víkendu přežene přes Česko, srazí teploty oproti těm týdenním lehce dolů. S výjimkou jižní Moravy, kterou čeká další spalující víkend, by se denní maxima neměla přehoupnout přes tropickou hranici.

"Maxima čekáme nejčastěji kolem 28 °C, na jižní Moravě může být až 33 °C," uvádí Český hydrometeorologický ústav. Právě pro Jihomoravský kraj je tak až do odvolání v platnosti výstraha před vysokými teplotami.

[chooze:article;value:571644]

​Na severu bude o něco chladněji. Pro Ústecký kraj hlásí meteorologové nejvyšší teploty dosahující 26 až 29 stupňů a na severu kraje jen 24 stupňů. V Libereckém kraji má být v sobotu 24 až 27 stupňů a na jihu možná až 29. A na tropickou třicítku nedosáhne ani Královéhradecký kraj, kde meteorologové hlásí nanejvýš 26 až 29 °C.

"Čekáme trochu více oblačnosti, nejčastěji polojasno až oblačno, v sobotu se v severních částech republiky může obloha přechodně i zatáhnout," vysvětlují meteorologové. Pršet má sice jen ojediněle, v neděli se ale mohou objevit bouřky.

Ojediněle přeháňky nebo bouřky hlásí meteorologové i na začátek příštího týdne. Od středy do pátku by se pak měly vyskytovat zejména v Čechách. Nejvyšší denní teploty by se měly znovu dostat přes 30 stupňů a na konec týdne předpovídají meteorologové dokonce až 34 °C.

Silné bouřky v Rakousku způsobily sesuvy půdy. Bahnitá voda odnášela auta:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.