Výbuch v garáži zabil uznávaného architekta Ďurka. Bylo mu pouhých 50 let

[chooze:gallery;value:37177]

​Ve věku 50 let zemřel uznávaný slovenský architekt Pavel Ďurko. Osudným se mu stal výbuch v garáži, ke kterému došlo minulý pátek. Lékaři se vážně zraněného Ďurka pokoušeli zachránit, krátce po převozu do nemocnice však svým zraněním podlehl.

Podle portálu tvnoviny.sk mohl za výbuch požár těkavé kapaliny, kterou architekt používal při čištění podlahy v garáži. Společně s ním byli zraněni také čtyři další lidé. Po Ďurkovi zůstalo pět dětí.

[chooze:article;value:571699]

​​Skoro celý svůj profesní život působil Ďurko v Trnavě, kde na něj vzpomínají jako na zkušeného architekta. Za svou kariéru se podílel například na rekonstrukci Trnavské univerzity, opravě městských hradeb a dalších historických památek. Jak připomíná portál Trnavský hlas, Ďurko navrhl také současnou podobu Náměstí SNP v Trnavě.

Zavzpomínalo na něj i Kreativní centrum v Trnavě. "Jeho tvořivý duch a vášeň pro architekturu byly základními pilíři Kreativního centra. Pavlův přístup byl neocenitelný a jeho dílo bude navždy žít v prostorech, které pomohl formovat," napsalo centrum na facebooku.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.