V Litoměřicích řádí vandalové. Opakovaně rozbíjejí pítka i kašny

K osvěžení mělo stačit zmáčknutí tlačítka. Jenže smůla, voda neteče. Napít se nebo opláchnout si hlavu na rozpálené ulici nejde, pítko nefunguje od začátku léta.

"Hodilo by se to, často tady chodí lidé, různě zkouší, jestli to půjde nebo nepůjde. Pracuju v obchodě, a to, co se tady schází – bezdomovci a pochybné existence – tak nám to vždycky rozbijí," řekla TV Nova obyvatelka Litoměřic Blanka Bártová.

V Litoměřicích nejde o nic neobvyklého, pítka nefungují téměř v celém městě. Třeba na autobusovém nádraží stojí jen pár měsíců, přesto se z něj nenapijete. "To už neteče podle mě několik týdnů, je to nově udělané. K čemu to udělali, když to nefunguje? Obzvlášť, když jsou vedra," prohlásil naštvaně další obyvatel města.

[chooze:article;value:567547]

​Bez vody jsou také kašny na hlavním litoměřickém náměstí. Přitom je město nechalo na jaře opravit. "Opraveny byly v dubnu, mezitím došlo k jejich mechanickému poškození, které někdo udělal v rámci sbírání mincí z prostoru kašen," popsal místostarosta Litoměřic Petr Panaš (Naše Litoměřice).

Historické kašny umí opravit jen asi dva lidé v republice, pítka zvládne i instalatér, ani ti ale nejsou. "Pítko v prostoru tržnice bylo opravováno minulý měsíc za deset tisíc a je opět rozbité," dodal místostarosta Panaš.

Radnici opravy každoročně vyjdou na statisíce korun. Letošní škody prý ale budou rekordní. Město má sice kamerový systém, ten ale neuhlídá všechno, například kvůli větvím stromů.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.