Statisíce lidí mohly dostat přidáno, říká Jurečka. Odbory nesouhlasily

Vládní návrh na zvyšování platů pro zaměstnance ve veřejné sféře, který smetly odbory ze stolu, se měl dotknout zhruba 300 tisíc lidí. "Dali jsme včera návrh na jednání, aby to bylo zhruba pro 170 tisíc lidí o pět procent, zhruba 140 tisíc lidí o tři procenta. Byla by to naprostá většina lidí, kteří by takovou pomoc myslím, že ocenili, potřebovali, " zhodnotil ministr v pořadu Snídaně.

Jenže odboráři trvají na tom, že se platy zvýší všem. Průběh jednání je navíc dosti překvapil. Vláda měla s navýšením platu souhlasit jen za určitých podmínek. "Bylo to s dovětkem, že s tím musíme souhlasit a v podstatě, že bychom nemohli ani protestovat, jinak ti lidé nedostanou nic. Taková nabídka pro nás v tu chvíli byla nepřijatelná," vysvětlil rozhodnutí místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jiří Vaňásek.

[chooze:article;value:568903]

​Odmítá i tvrzení, že lidé nedostanou přidáno kvůli odborům. "Vláda, pokud chce přidat, tak to může udělat i bez souhlasu odborů a v podstatě to na začátku volebního období udělala, když bylo už dohodnuté navýšení platů v rámci předchozí vlády a tato vláda ho prostě zrušila a neptala se odborů, jestli s tím souhlasí nebo ne," dodal.

Podle Jurečky ale navýšení platů není možné, a to hlavně kvůli schodku státního rozpočtu. "Když jsme schválili rozpočet na letošní rok, tak tam se nepočítalo, že by v roce 2024 v jeho průběhu došlo k nárůstu platů, a že by se tam dokázaly dát i nějaké peníze navíc," vysvětlil.

Jurečka přislíbil alespoň to, že státním zaměstnancům přidá od 1. ledna. "Máme na zvýšení objemu platů pro všechny lidi ve veřejné sféře, kteří jsou pod jednotlivými ministerstvy včetně učitelů, tedy pedagogů, plus 20 miliard korun," uvedl.

Takový výsledek jsme nečekali, říká místopředseda ČMKOS Jiří Vaňásek:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.