Horký podzim v Česku. Odbory zuří kvůli platům, od září chtějí rozjet protesty

Vyděračský návrh. Tak označili odboráři vládní nabídku. Ministři chtěli od září přidat jen části zaměstnanců s nejnižšími platy, například uklízečkám, kuchařkám nebo úředníkům. A to s tím, že pokud odbory tohle neodsouhlasí, nedostane nikdo nic. Odboráři žádali víc, a tak žádné zvýšení platů od září nebude.

"Vláda přišla s tím, že buďto to přijmete, a v tom případě očekáváme, že nebudou žádné protesty, anebo to nepřijmete a nebude nic. My nemůžeme přistoupit na vydírání," prohlásil předseda Odborového svazu státních orgánů a organizací Pavel Bednář.

"Kolegové brali ten ústup z požadovaných 15 procent na tři procenta jako naprostý výsměch a dehonestaci," prohlásil předseda Českomoravského odborového svazu pracovníků školství František Dobšík.

Policisté, hasiči, strážníci celníci nebo dozorci chtějí protestovat už v průběhu září. "V současné době se připravuje protest dlouhodobějšího charakteru. Příslušníci bezpečnostních sborů budou projevovat svoji nespokojenost například před státními úřady, může to být třeba ministerstvo financí či Úřad vlády," vyjmenoval předseda Unie bezpečnostních složek Aleš Lehký.

[chooze:article;value:571540]

​Zástupci odborových svazů chtějí o dalším postupu jednat v úterý. "Samozřejmě tématem budou i případné protestní akce a v tuto chvíli nemůžu ani vyloučit, že by třeba ke stávce došlo, ale nechci předjímat úterní výsledek jednání," řekl místopředseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jiří Vaňásek.

Podle vlády na plošné navýšení letos peníze v rozpočtu nejsou. Ministr práce Marian Jurečka (ANO) ale od příštího roku slibuje zvýšit částku určenou na platy o pět procent. "Od 1. ledna to platí, to jsme včera jasně řekli. Máme na zvýšení objemu platů pro všechny lidi ve veřejné sféře, kteří jsou pod jednotlivými ministerstvy, včetně učitelů, tedy pedagogů, plus dvacet miliard korun," uvedl Jurečka ve středu.

Jenže právě informace, že má objem prostředků na platy růst pouze o pět procent, byla pro odboráře druhým šokem. "Za mě pětiprocentní přidání je takové plivnutí do tváře všem těm, co pracují pro stát," okomentoval Lehký. "Byl to trošku šok, protože jsme počítali mezi šesti až sedmi procenty," sdělil Bednář.

[chooze:article;value:569694]

Odboráři proto chtějí co nejdříve jednat s ministrem Jurečkou o tom, kolik půjde na platové tarify a kolik na mimotarifní složky platu.

Opozice vládu kritizuje a zaměstnanci jsou naštvaní. Podle odborníků by se ale s platy něco dělat mělo, aby se rozdíly mezi odměňováním v soukromé a veřejné sféře nezvětšovaly.

"Proti sobě stojí dvě koncepce – na jedné straně se zaměstnanci logicky dožadují platů, na druhé straně je závazek vlády snížit schodek státního rozpočtu. V této chvíli se těžko hledá kompromis," srovnal politolog Lukáš Valeš.

Někteří ekonomové varují, že právě takovéto snahy odborů mohou paradoxně poškodit zaměstnance s nízkými příjmy. "Evidentně odborům jde jenom o to, aby bylo přidáno těm vysokopříjmovým státním zaměstnancům, a když do ledna zatím nemůže být přidáno jim, tak nechtějí, aby bylo přidáno těm nízkopříjmovým. Kdybyste se zeptala někoho, kdo má plat 20 tisíc, jestli bych chtěl, aby mu bylo přidáno už teď od září o tisícovku, určitě by drtivá většina z nich řekla ano," vyjádřil se datový analytik společnosti Datarun Petr Bartoň.

[chooze:article;value:571154]

​"Je to výsměch ze strany vlády nabízet tady kuchařkám, které mají 16 tisíc hrubého, navýšení o tři procenta, když jim zároveň tím daňovým balíčkem vytahali další peníze z kapes, takže ty platy vlastně letos ještě ponížili," kritizuje poslanec Jan Hrnčíř (SPD).

"Buď slíbíte, že se spokojíte s malou částkou pro určitou skupinu a nebudete protestovat – co to je za chování? To byla skutečně vyděračská praktika. Tato vláda už to měla skutečně zabalit," vadí poslankyni a stínové ministryni financí Aleně Schillerové (ANO).

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.