Znovu obžalovali Trumpa kvůli útoku na Kapitol. K soudu může jít už za týden

Zmařené lidské životy, škody na majetku přesahující 60 milionů korun. To jsou dopady útoku rozzuřeného davu příznivců exprezidenta Donalda Trumpa na Kapitol. K činu, jehož cílem bylo zabránit potvrzení výsledků prezidentských voleb, je podle vyšetřovatelů v roce 2021 vyburcovala Trumpova slova.

"A my bojujeme. Bojujeme jako o život. Pokud nebudete bojovat jako o život, tak už žádnou zemi mít nebudete," řekl tehdy exprezident. Teď zvláštní vyšetřovatel Jack Smith přišel s novou verzí obžaloby.

Ta, stejně jako ta předchozí, obsahuje čtyři body. Jedná se například o spiknutí proti vládě USA, manipulaci svědků nebo spiknutí proti právům občanů. Zároveň ale zohledňuje také červencové rozhodnutí Nejvyššího soudu. To bývalému prezidentovi přiznává určitou imunitu před trestním stíháním.

[chooze:article;value:571356]

​"Nejvyšší soud ve svém stanovisku z minulého měsíce přiznal bývalým prezidentům širokou imunitu. Uvedl zároveň, že komunikace Donalda Trumpa s ministerstvem spravedlnosti a jeho úsilí zapojit ministerstvo do snahy zvrátit volební prohru, je jednáním, u kterého má Trump nárok na absolutní imunitu, jelikož se jedná o úřední akt," uvedl novinář agentury AP Eric Tucker.

Nová verze obžaloby uvádí také jména dalších šesti lidí, kteří měli Trumpovi údajně pomáhat a na které měl exprezident vyvíjet nátlak. Je mezi nimi i Trumpův tehdejší viceprezident Mike Pence.

"Prezident byl bohužel obklopen skupinou potrhlých právníků, kteří mu neustále říkali to, co jeho uši chtěly slyšet. A zatímco jsem mu vysvětloval jak chápu svou přísahu na ústavu já, on i nadále požadoval, abych před ústavou upřednostnil jeho," popsal Pence.

[chooze:article;value:570833]

​První soudní stání má proběhnout už příští týden ve čtvrtek. Trumpův právní tým ale usiluje o to, aby bylo projednávání kauzy odloženo na dobu po listopadových prezidentských volbách.

Exprezident figuruje i v kauze s pornoherečkou Stormy Daniels, které měl platit za mlčení, a to z peněz na volební kampaň. Zpovídá se i z přechovávání přísně tajných dokumentů ve svém domě. Obvinění související se snahou zvrátit výsledky voleb jsou ale nejzávažnější.

Kampaně jsou v plném proudu. Harrisová označila Trumpa za hrozbu pro demokracii (8/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.