Obrana Ruska je Putinova noční můra. Zajatí vojáci odhalili, co se na frontě děje

Ukrajinský výpad do Ruska dělá ruskému vůdci Vladimirovi Putinovi vrásky na čele. Stále se mu jej totiž nedaří odrazit, což ohrožuje jeho pozici neohroženého vládce a ochránce Ruska. Ukazuje se navíc, že se obrana oblasti na několika místech úplně rozpadla.

Ukrajincům se podle velitele jejich ozbrojených sil Oleksandra Syrského podařilo v Kurské oblasti obsadit už 1 294 kilometrů čtverečních území a stovku obcí, přičemž zajali 594 ruských vojáků. Podle ukrajinské agentury Ukrinform to oznámil na úterní tiskové konferenci.

Jedním ze zajatců je i 20letý Denis. Ani podle něj obrana ruského území nejde zrovna podle plánu. Jeho samotného ukrajinská invaze zastihla nepřipraveného. "Když jsem se probudil, bylo mi řečeno, že jsou tu ukrajinští vojáci. V tu chvíli jsem se lekl. Ptal jsem se sám sebe: Co mám dělat, jak se mám chovat?" cituje jeho vzpomínky na chvíle krátce před zajetím web news.de.

[chooze:article;value:571325]

Na morálce mu nepřidalo, když se od spolubojovníků dozvěděl, že jejich velitel utekl. A nebyl prý jediný. Z oblasti prý uteklo více vojáků. Mnoho z těch, kteří zůstali, se pak, stejně jako on, vzdali bez boje.

Podobný příběh popsal také další Rus v ukrajinském zajetí, 22letý Nikolaj. Na jeho základnu měli Ukrajinci zaútočit raketami a silně ji poškodit. "Po obědě tam naši velitelé už nebyli," tvrdí. Nakonec se i on rozhodl uprchnout na jinou základnu, kde už na něj ale čekali Ukrajinci. "Nařídili nám, abychom složili zbraně a vzdali se. To jsme udělali," dodal.

Podle Syrského přesunula ruská armáda do příhraničního území už přes 30 tisíc vojáků ve snaze situaci v Kurské oblasti zvrátit. Ukrajinci se ale dobytého území nejspíš jen tak lehce nevzdají. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj už totiž prozradil, že územní zisky v Rusku jsou součástí jeho vítězné strategie.

Ukrajina se snaží proniknout do další části Ruska. Mělo by jít o Bělgorodskou oblast: 

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.