Wagnerovci vzácně promluvili. Válku na Ukrajině už vzdali, zajímají je jiné země

Členové Wagnerovy skupiny přišli s nečekaným prohlášením. Tajnůstkářská organizace totiž jen vzácně poskytuje vyjádření ke svým aktivitám. To poslední zveřejnila v pondělí, píše agentura Reuters.

Vzácné vyjádření se týkalo působení wagnerovců na Ukrajině. Tam se v minulosti žoldáci zapojili do bojů na Donbase, přičemž nejvíce prosluli v bojích u Bachmutu. Dlouhé obléhání trvající deset měsíců nakonec skončilo úspěchem za cenu nesmírných ztrát.

Právě od války na Ukrajině se ale wagnerovci nově distancují. V prohlášení oznámili, že už na Ukrajině nebojují. Místo toho se soustředí na jiné země.

[chooze:article;value:567211]

​Wagnerovci totiž už delší dobu působí v Bělorusku, kde se zaměřují na práci v bezpečnostním sektoru. Armádě také pomáhají ve výcviku. Přítomnost wagnerovců zaznamenali Ukrajinci na hranicích s Běloruskem, kde se v současnosti koncentruje velká část běloruské armády. Ukrajina se proto obává, že se Bělorusové společně s wagnerovci zapojí do války.

Druhým místem, na které se wagnerovci soustředí, jsou státy v Africe. Tam žoldnéři provozují nelegální doly na diamanty a drahé kovy a zapojují se do ozbrojených konfliktů, které v regionu vřou.

Na Ukrajině nepůsobí wagnerovci od loňského května, kdy padl Bachmut. Po obsazení města se žoldáci stáhli do Voroněže v Rusku, odkud tehdejší lídr organizace miliardář Jevgenij Prigožin zahájil krátkou vzpouru proti Kremlu. Vzpoura po dvou dnech skončila dohodou a Prigožin krátce nato zahynul při výbuchu letadla. Většinu wagnerovců přijala ruská armáda, zbytek se soustředil na aktivity v Bělorusku a Africe.

Okolo smrti Prigožina dodnes panují nejasnosti. Na palubě jeho letadla měla být bomba (8/2023):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.