Nový školní rok klepe na dveře. Blíží se změny ve výuce, prozradil ministr Bek

Čeština, angličtina nebo třeba strašák v podobě matematiky se po dvouměsíční přestávce vrátí do denních rozvrhů žáků a studentů v celé republice. Velké změny ministerstvo školství letos neplánuje. Ty přijdou až v dalších letech, a to hlavně ve výuce cizích jazyků.

"Musíme uvažovat o tom, že bychom v následujících letech ty požadavky zvýšili. To znamená více hodin výuky, lépe technicky zajištěnou, dnes se dají cizí jazyky vyučovat i s pomocí umělé inteligence," řekl ministr školství Mikuláš Bek.

[chooze:article;value:569848]

​Do roku 2027 pak resort plánuje zevšeobecnit vzdělávání na středních školách. Česko má totiž 286 studijních programů. Běžně jich evropské země mají jen pár desítek. "Dlouho vlády poměrně striktně regulovaly podíl gymnaziálních a lycejních oborů. Stropovaly ho na 30 procentech. My jsme rozhodli, že to bude půl na půl," dodal Bek.

Koho ale změny čekají, jsou pracovníci ve školství včetně pedagogů. Těm by se měly zvyšovat platy. O kolik, to ještě nikdo neví. Jednání zástupců vlády s odbory budou pokračovat v úterý. "Myslím si, že tady existuje prostor pro navýšení tarifů už teď a nepochybně od 1. ledna," doplnil Bek. A se změnami musí počítat i rodiče. Ti si totiž budou připlácet za školky, družiny i obědy.

O prioritách ve školství mluvil ministr Bek v pořadu Napřímo (5/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.