Moto GP se pravděpodobně vrátí do Brna. Chybí ale peníze na opravu tratě

Velká cena Brna – nejprestižnější závod motorek v Česku – má velkou naději na vzkříšení. Zástupci kraje, majitel okruhu i prezident autoklubu potvrzují, že probíhají úspěšná jednání s promotérskou agenturou Dorna.

"Dorna má zájem, aby se závod jel v Brně, Brno je tradiční součástí kalendáře a všichni by se tam rádi vrátili," říká prezident Autoklubu ČR Jan Šťovíček.

Pro milovníky rychlých motorek je to naděje na návrat závodu s tradicí od roku 1965. Pro daňové poplatníky připomínka toho, že dotovat soukromé podnikání je hodně náročný koníček. Bývalý majitel okruhu začal natahovat ruce po podpoře už v roce 2011, ale narazil na odpor tehdejšího ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09).

[chooze:article;value:438860]

​Od těch dob zažívalo Brno každoroční škemrání o peníze a výhrůžky, že slavný závod se jede naposledy a už se nikdy nevrátí.

Nakonec couvlo město i kraj a založily spolek, který z veřejných peněz dával na pořádání závodu desítky milionů. Ale ani to nestačilo – majitel okruhu žádal peníze na opravu trati, a když se náklady na další ročník začaly šplhat ke čtvrt miliardě, primátorka i hejtman bouchli do stolu.

"Brno do toho nedá více peněz, Jihomoravský kraj do toho nedá více peněz. Nemáme na to a nepojede se," řekl v roce 2020 hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich (KDU-ČSL).

Konec Velké ceny Brna měl ještě hořkou dohru u soudu – bývalý majitel okruhu se neúspěšně domáhal peněz za zrušený závod. Pak chtěl v areálu vystavět novou brněnskou čtvrť s byty a nakonec celé závodiště prodal.

S novým majitelem přicházejí nová jednání a ukazuje se, že jsou velmi nadějná. Město i kraj závody podpoří stejnou částkou jako před jejich zrušením.

Peníze nakonec rozhodnou, promotér vyžaduje opravu tratě a nový povrch by stál přes sto milionů korun.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.