Jsem ten, koho hledáte. Muž podezřelý z pátečního útoku v Solingenu se vzdal policii

Podle informací deníku Der Spiegel se údajný útočník sám přihlásil posádce jednoho z policejních vozů, které po něm v ulicích Solingenu od pátečního večera usilovně pátrali. "Jsem ten, koho hledáte," řekl promoklý a špinavý muž, který se od pátečního večera před policií ukrýval. Jeho zatčení krátce na to potvrdil tamní ministr vnitra Herbert Reul. "Máme podezřelého, kterého jsme celý den hledali," prohlásil. 

Hledaný muž byl zadržen v sobotu krátce před 23. hodinou a podle informací německých médií by jím měl být občan Sýrie Issa al H. Deník uvádí, že 26letý Issa al H. pochází ze syrského města Deir al-Sor. Do Německa přišel koncem prosince 2022 a v Bielefeldu požádal o azyl. O rok později mu byla udělena tzv. doplňková ochrana, kterou často dostávají uprchlíci ze zemí, ve kterých probíhá občanská válka. Je sunnitský muslim a německá policie o něm neměla informace, že by patřil k islamistickým extremistům. Podle zdrojů blízkých vyšetřování měl v okamžiku svého zadržení na sobě oblečení, které bylo ještě špinavé a potřísněné krví.

[chooze:article;value:570851]

Několik hodin předtím, než se údajný vrah sám přihlásil policii, vtrhli příslušníci speciálního komanda SEK do azylového centra v Solingenu a zatkli 36letého muže. Nebyl to však "ten, kterého jsme měli od začátku v hledáčku", řekl krátce před půlnocí Reul v televizi ARD. "Ten, kterého jsme celý den hledali, je nyní ve vazbě," dodal. Kromě toho byly zajištěny další důkazy.

V sobotu ráno policie zadržela také 15letého mladíka, o kterém tvrdí, že je možné, že s útočníkem krátce před činem hovořil. Podle informací webu Br.de se k odpovědnosti za páteční útok přihlásila teroristické organizace Islámský stát (IS). "Voják" IS provedl v pátek útok ‚na shromáždění křesťanů ve městě Solingen v Německu‘, uvedla v prohlášení propagandistická organizace IS Amaq na internetové platformě Telegram. Útočník se "mstil" za muslimy na palestinských územích i jinde ve světě.

Během jeho běsnění na oslavách 650. výročí založení města Solingen zemřeli dva muži ve věku 67 a 56 let a 56letá žena. Osm lidí bylo zraněno, z toho čtyři zůstávají v kritickém stavu. Své oběti si patrně vybíral náhodně a v nastalém zmatku a počáteční panice z místa utekl. Pravděpodobnou vražednou zbraň našli policisté v sobotu odpoledne v odpadkovém koši v centru města. 

Při útoku na festivalu v Německu zemřeli tři Lidé. Policie zadržela 15letého mladíka (8/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.