Falešné české pivo už vyrábějí i v Kazachstánu. Jsou to šmejdy, říká expert

"Kazachstán je krásný, ale zdejší pivo imitující to naše, je tragické. Všude mají Pragu nebo Žatecky Gus," postěžoval si po nedávné cestě do zahraničí na síti X Miroslav Knapovský.

Podobných značek je plné Rusko s dalšími postsovětskými republikami podle Jana Šuráně, bývalého prezidenta Českomoravského svazu minipivovarů. "Většinou jsou to ty největší šmejdy, které tam seženete," nešetří kritikou Šuráň.

[chooze:article;value:569263]

​Zmiňovaný Žatecký Gus vyrábí ruský pivovar Baltika, jenž ještě nedávno patřil pod křídla dánského koncernu Carlsberg, podle staršího zjištění TN.cz jej už ale nyní v souvislosti se změnou poměrů po vypuknutí války na Ukrajině kontroluje rodina čečenského prezidenta Razmana Kadyrova.

"Carlsberg v Česku vlastní Pivovar Žatec a má určité oprávnění používat označení pro žatecké pivo a využívá toho v Polsku a v Bulharsku, moc velkou kvalitou se ale ty výrobky nevyznačují a hlavně v Rusku český ležák nikdy nepřipomínaly," dodává Šuráň.

[chooze:poll;value:9d1bf8bef1d2ca5e07ddbf5ea241bc287b528afa]

​"Na pořád ještě dobré pověsti českého piva ale parazitují výrobci i v dalších částech světa a naše pivovarnictví to silně poškozuje," připomíná Tomáš Maier, agrární ekonom z České zemědělské univerzity.

"Některá česká piva se ale v zahraničí vyrábí legálně na základě licence. V tomto směru je poměrně úspěšný Kozel například v Bulharsku a v Rumunsku a není to žádná lumpárna jako v případě Žateckého Gusu," vysvětluje Maier.

Češka v Koreji narazila na nevšední potraviny. Mají chutnat jako naše pivo (11/3/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.