Chorvatsko drtí invaze nebezpečného hmyzu. Terorizuje turisty i místní

Vos a sršňů je v letošním roce více než v letech předchozích. Pomoc po jejich bodnutí potřebuje stále více lidí, záchranáři registrují denně množství zásahů u lidí s alergickou reakcí na bodnutí tímto hmyzem. Pro někoho může být dokonce smrtelné. Fatálně mohlo skončit na první pohled nenápadné bodnutí do prstu také pro muže z Chorvatska, píše portál dnevnik.hr.

Vše začalo tím, že Igor Lovrentjev z lázeňské vesnice Stubičke Toplice si šel do kůlny u domu pro žebřík, když se na něj z ničeho nic vyřítil roj sršňů. "Velmi rychle, po minutě nebo dvou, jsem ucítil první potíže, nemohl jsme se nadechnout, najednou se mi podlomila kolena a spadl jsem na zem," popsal.

[chooze:article;value:569155]

​Muž skončil v nemocnici na jednotce intenzivní péče. "Ještě si pamatuji na velkou bolest, když mi zaváděli katétr. Měl jsem pocit, že mi přestává bít srdce. A úplně poslední vzpomínka je, že mi rozstříhali tričko. Pak už nic," dodal Igor Lovrentjev. 

Až do bodnutí přitom netušil, že je alergický. Nyní musí mít u sebe neustále injekce pro případ, že by se situace zopakovala. "Bez nich nevyjdu ven, mám je stále v kapse," poznamenal dále.

Po bodnutí  je podle záchranářů normální, že se v místě udělá flek který zarudne. Pokud je však člověk alergický, reakce přijde do 15 minut a následky mohou být fatální. "Smrt nejčastěji nastává v důsledku udušení, napadený má najednou pocit slabosti a malátnosti. V místě bodnutí může být kůže často zcela zarudlá, udělat se mohou i puchýře, jako by nás popálily kopřivy," řekl chorvatský lékař Darko Sinjeri.

Minulý týden zemřel na Slovensku na následky bodnutí sršně muž (†45). Pracoval na střeše, když na něj zaútočila. Stihl slézt na zem a dát si na ránu studený obklad, pak upadl do bezvědomí, napsal Nový čas. Záchranáři ho zhruba hodinu resuscitovali, ale marně. Podle slov jeho ženy měl problémy se srdcem.

O první pomoci při bodnutí hmyzem promluvil ve Snídani s Novou lékař Radek Klubal (8/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.