Výbuch před synagogou ve Francii zranil policistu. Trestný čin, soudí ministr vnitra

Před budovou synagogy Beth Yacov ve francouzském letovisku La Grande-Motte byla zapálena nejméně dvě auta, z nichž jedno obsahovalo plynovou láhev, píše web RTL. Podle starosty města Stéphana Rossignola výbuch zranil jednoho z městských policistů, který skončil v nemocnici.

Incident se podle webu Actu odehrál kolem půl deváté ráno. Na místo okamžitě vyjeli hasiči, policisté i městská policie. Starosta města uvedl, že městský kamerový systém zachytil krátce před explozí osobu, jak zapaluje vozidla.

Podle francouzského ministra vnitra Géralda Darmanina se jednalo o kriminální čin. "Pokus o zapálení synagogy v La Grande-Motte dnes ráno byl jednoznačně trestný čin. Chci ujistit naše židovské spoluobčany a město o své plné podpoře," napsal na síť X.

[chooze:article;value:570851]

"Na žádost prezidenta Emmanuela Macrona jsme zmobilizovali všechny prostředky, abychom nalezli pachatele," zdůraznil Darmanin, který by měl na místo dorazit během několika hodin.

Policie případ řeší jako pokus o žhářství. Exploze zasáhla i synagogu. Když na místo dorazili hasiči, v plamenech byly kromě dvou zaparkovaných vozidel také dveře synagogy.

Litvínov děsí nevybuchlá puma. Podívejte se na reportáž TV Nova (08/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.