Školy bojují s agresivním chováním žáků. Navíc přibývá kyberútoků, tvrdí expertka

Nárůst nenávistných projevů u dětí zaznamenali v loňském školním roce i na základní škole Písnická v Praze. Šlo prý především o slovní napadání ze strany žáků. "Právě v posledních měsících školního roku jsme se s tím setkali. To probíráme nejenom se žáky, s rodiči, ale také někdy musíme vyhledat pomoc OSPODu. Nebo také předáváme některé věci policii," sdělila ředitelka ZŠ Písnická Eva Čulíková. 

"Většinou jsou to děti, které jsou samozřejmě frustrované a deprivované z rodin. Je mezi dětmi hodně násilí," poznamenala sociální pracovnice Orgánu sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD) Andrea Michalcová.

"V poslední době máme poměrně velký nárůst dětí, které se stávají obětí napadení. Ať se jedná o situaci dětských gangů, kde nám narůstá agresivita dětí, tak i vlastně individuální útoky. Samotná forma agrese je mnohem komplikovanější, mnohem více útočná," připojila zástupkyně ředitele Dětského krizového centra Veronika Andrtová.

[chooze:article;value:528135]

​Policie prý aktuálně řeší i zvýšený počet případů, kdy se děti a dospívající radikalizují. Samotný projev agresivity může být podle nich jedním z varovných signálů. "Roste násilná aktivita dětí zejména na základních a středních školách. Můžete si to představit na lajně nechci to samozřejmě bagatelizovat ale nějaký takový ty malicherný věci, takže verbální rovina, nebezpečné vyhrožování a tak dále. No a když jsme na druhý straně toho spektra, tak máme třeba vraždu ve stadiu přípravy a podobně," řekl kriminalista.

"Je nárůst obdivu k extrémnímu násilí zejména u dětí a dospívajících. Tím extrémním násilím rozumíme případy, které se odehrávají třeba v zahraničí. A hlavním prostorem, kde se toto odehrává, je kyberprostor," doplnila bezpečnostní expertka Barbora Vegrichtová.

Nejedná se ale pouze o děti a mladistvé. Projevy radikalizace zaznamenali například i na VŠE v Praze. "Když se případ objevil, tak jsme kontaktovali pražskou kriminální policii. Ta velmi rychle zasáhla," poznamenala docenta VŠE Martina Jiránková.

Policie v návaznosti na rostoucí počet případů spustila projekt s názvem Prevence násilí. Zapojilo se do něj i několik škol. "My jsme absolvovali jako top management školení krizové komunikace, takže jsme cvičili situaci, kdyby k nějaké nepředvídatelné události došlo," upřesnila Martina Jiránková.

Podle policie násilí u dětí a mladistvých stouplo výrazně s koncem covidového období. Kromě vysokých škol se tak nyní snaží do programu prevence zapojit i základní a střední školy.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.