Nepotřebné věci mohou sloužit dál. V každé obci má být kontejner na textil

Recyklační poplatek bude součástí ceny oblečení, a tak ho zaplatí zákazníci při nákupu. Podobně už to funguje například u spotřebičů nebo elektroniky. "Předpokládáme, že to bude v nižších jednotkách korun, že to nepozná zákazník v rámci konečné ceny," řekla mluvčí ministerstva životního prostředí Veronika Krejčí.

"Poplatek za nakládání s textilním odpadem je samozřejmě i motivačním prvkem, kdy firmy najednou zjišťují, co znamená jejich zodpovědnost nejenom při uvádění, ale i při sběru výrobku z trhu," poznamenala zakladatelka Institutu cirkulární ekonomiky Soňa Klepek Jonášová.

"Buď to dávám na charitu, nebo kamarádkám většinou po dětech," řekla žena v anketě. "Buď ho používám jako hadr, nebo ho házím do kontejnerů pro lidi, kteří ho potřebují víc než já," přidala další žena.

[chooze:article;value:543872]

​Takových kontejnerů je v Česku v současné době zhruba deset tisíc. Od příštího roku ale budou povinně v každé obci. "Bude se to muset vybudovat, a to buď kontejnery, nebo místa na sběrných dvorech, upozornila ředitelka Svazu měst a obcí Radka Vladyková.

"Cílem je, aby se ten textil mohl znovu využít, buďto nabídnout charitám nebo second handům, nebo se znovu využít na recyklaci," dodala mluvčí Veronika Krejčí.

Aby věci nekončily na skládkách, ale posloužily novým majitelům, pomáhají takzvaná re-use centra. Tam mohou lidé bezplatně odnést použité, ale stále funkční oblečení, hračky nebo nábytek. "To zásadní vzniká při nákupu. Lidé by opravdu měli zvážit kolik textilu nakupují a jestli to, co mají doma opravdu už nestačí," nechala se slyšet Soňa Klepek Jonášová.

Od července také Evropská unie zakazuje obchodníkům likvidovat neprodané a vrácené oblečení.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.