Číňané vymysleli, jak přelstít Západ. Využijí k tomu Rusko

Li Čchiang a Mišustin se shodli, že bez dalšího posílení strategického partnerství se Čína a Rusko neobejdou. Obě země jsou po jednání v Moskvě opět blíž k dohodě o lodních trasách v Arktidě, která jim má umožnit výrazně rozšířit hospodářskou spolupráci.

S odvoláním na výsledky schůzky premiérů o tom informuje list South China Morning Post. Moskva a Peking zamýšlenou dohodu prezentují tak, že má jít o obranu proti sílícímu tlaku Západu. Demokratický svět přitom na dvojici diktatur uvalil sankce v reakci na válku proti Ukrajině, respektive výhrůžky útokem na Tchaj-wan.

[chooze:article;value:570271]

"Obě strany rozhodně hájí svá legitimní práva a zájmy a vystupují proti jakýmkoliv pokusům bránit normálnímu rozvoji bilaterálních vztahů, zasahovat do vnitřních záležitostí obou zemí a omezovat ekonomický, technologický a mezinárodní prostor obou zemí," stojí v komuniké.

Čínského předsedu vlády přijal i ruský prezident Vladimir Putin. Ten si po setkání v Kremlu pochvaloval, že "rusko-čínské rozsáhlé společné plány a projekty" budou pokračovat po mnoho let".

[chooze:article;value:570127]

"Naše obchodní vztahy se rozvíjejí, úspěšně se rozvíjejí. Rostou, a to i díky úsilí našich čínských přátel. Pozornost, kterou vlády obou zemí na obou stranách věnují rozvoji obchodních a ekonomických vazeb, přináší výsledky," prohlásil Putin.

Cesta Li Čchianga do Ruska se uskutečnila v době, kdy Moskva čelí úspěšnému postupu ukrajinských vojsk do ruské Kurské oblasti. Jak připomněl portál GlobalTimes, Peking ze situace není nadšený. Minulý týden čínské ministerstvo zahraničí vyzvalo "všechny strany, aby nerozšiřovaly bojiště".

Nová čínská vzducholoď pokořila rekord. Urazila tisíc kilometrů:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.