Volby se blíží. Sledujte již druhou debatu TV Nova

Už 21. srpna odstartovala na TN Live série 13 debat s názvem V 24: váš kraj, váš hejtman. Pozvaní jsou lídři stran, hnutí a koalic, které aktuálně najdete ve vedení vašeho kraje. U koalic to platí pouze v případě, že kandidují ve stejném složení. Zároveň také museli lídři, hnutí či koalice dosáhnout v průběžných předvolebních průzkumech v průměru alespoň tří procent hlasů. V případě koalic je přihlíženo k průměru výsledků nejsilnější strany zastoupené v koalici.

Za Liberecký kraj do studia dorazil současný hejtman Martin Půta (SLK), David Pražák za hnutí ANO, za Piráty Zbyněk Miklík a koalici SPOLU zastupuje Edvard Kožušník (ODS). Dále přišel zástupce hnutí Přísaha Radek Bažant, za koalici SPD a Trikolora dorazil Michal Švarc (SPD) a Stačilo! reprezentuje Jan Dvořák (KSČM).

Podle Radka Bažanta na tom Liberecký kraj není dobře z hlediska bezpečnosti. "Důležitá je spolupráce mezi jednotlivými institucemi a například dětské policie," uvedl zástupce Přísahy, podle něhož je právě kriminalita nezletilých velký problém. 

[chooze:article;value:569835]

Obyvatelé Libereckého kraje v reportáži TV NOVA většinou uváděli, že jsou s životem v kraji spokojeni. Hejtman Martin Půta sám ale přiznal, že není spokojený s rychlostí výstavby silnic i lepšího železničního spojení s Prahou. "Jednáme o tom s vládou, jsou tam drobné postupy, ale celkově je to věc, která se moc nepovedla," řekl hejtman z SLK. Naopak se pochválil za zlepšování nemocnic. 

David Pražák z hnutí ANO také kritizoval pomalou železniční výstavbu. Jako hejtman by měl jednoduché řešení. "Je třeba víc tlačit, víc tlačit na pilu. Musíme být rychlejší a nesmí nám to tak trvat," uvedl s tím, že nátlak je potřeba vést na ministerstvo dopravy. Hejtman Půta v reakci na kritiku uvedl, že stát už konečně má plán a vlaky by do Liberce mohly jezdit v roce 2033.

Podle Edvarda Kožušníka z koalice SPOLU je potřeba se v dalším obdobím zaměřit zejména na menší města a jejich dopravní obslužnost. Zmínil také chybějící ženský pohled. "V liberecké politice by mělo být více žen," uvedl.

Kromě dopravy přišla řeč i na školství. Kandidáti se shodli na problémech s kapacitami některých škol. Dle vládnoucích stran je to ale záležitost zejména gymnázií. Počet žáků navíc bude v budoucnu klesat.

Omezení korupce v kraji

Politici slibují také konec korupce v kraji. Změnit by se podle nich mělo hned několik věcí. "Samotné zadávání zakázek, přístup jednotlivých subjektů, některé zakázky jsou zadávány na míru. V politice by měla platit nulová tolerance klientelismu a korupce," uvedl Michal Švarc z koalice Trikolory a SPD.

Nulovou toleranci podporuje také Zbyněk Miklík z Pirátů. "Piráti se snaží, aby byli transparentní. V zakázkách jsem zavedli asi vše, co je možné," řekl s tím, že právě transparentnost je pro něj klíčová. Zmínil například veřejnou mapu investic, kterou spustili. 

​První debata na TN Live proběhla ve středu a týkala se nejmenšího českého kraje, tedy Karlovarského. Na další diskuzi se mohou diváci těšit v pondělí, kdy se bude hovořit o problémech kraje Vysočina.

Po odvysílání každé debaty najdete její záznam a článek při kliknutí na daný kraj v tabulce níže:

Krajské předvolební debaty

kraj den čas
Karlovarský kraj středa 21. srpna 15:00 – 16:30
Liberecký kraj pátek 23. srpna
Vysočina pondělí 26. srpna
Pardubický kraj středa 28. srpna
Královéhradecký kraj pátek 30. srpna
Zlínský kraj pondělí 2. září
Plzeňský kraj středa 4. září
Olomoucký kraj pátek 6. září
Jihočeský kraj pondělí 9. září
Ústecký kraj středa 11. září
Moravskoslezský kraj pátek 13. září
Jihomoravský kraj pondělí 16. září
Středočeský kraj středa 18. září
zdroj: TV Nova

Hosté v předvolebních debatách na TV Nova

Karlovarský kraj
Jana Mračková Vildumetzová (ANO), Markéta Monsportová (Piráti), Miroslav Soural (KSČM), Dalibor Blažek (Místní hnutí za harmonický rozvoj), Jiří Vaněček (ODS), Vladimír Kňákal (Přísaha), Olga Haláková (Koalice SNK 1 – SNK a KDU-ČSL), Karla Maříková (SPD a Trikolora), Petr Kulhánek (STAN), Martin Maleček (VOK)
Liberecký kraj
David Pražák (ANO), Zbyněk Miklík (Piráti), Edvard Kožušník (SPOLU pro LBK), Radek Bažant (Přísaha), Michal Švarc (SPD a Trikolora), Jan Dvořák (STAČILO!), Martin Půta (SLK)
Vysočina
Martin Kukla (ANO), Hana Hajnová (Piráti), Pavel Janoušek (KDU-ČSL), Karolína Kubisková (Přísaha), Jiří Běhounek (SOCDEM), Radek Koten (SPD, Trikolora a PRO), Vítězslav Schrek (Společně se Starosty pro občany), Miloslav Vrzal (STAČILO!), Adam Joura (STAN)
Pardubický kraj
Martin Netolický (3PK Pro prosperující Pardubický kraj), Dušan Salfický (ANO), Daniel Lebduška (Piráti), Pavel Šotola (Koalice pro Pardubický kraj), Ladislav Valtr (ODS a TOP 09), Marcel Dlask (SPD, Trikolora a PRO), Jan Foldyna (STAČILO!), Michaela Matoušková (STAN)
Královéhradecký kraj
Petr Koleta (ANO), Pavel Bulíček (Piráti), Rudolf Cogan (Čtyřkoalice STAN, TOP 09, HDK a LES), Martin Červíček (Silní lídři pro kraj), Rostislav Jireš (SPD, Trikolora, PRO a Svobodní), Lubomír Štěpán (STAČILO!)
Zlínský kraj
Radim Holiš (ANO), Hana Ančincová (Piráti), Jiří Čunek (K21), Tomáš Goláň (ODS), Olga Sehnalová (SOCDEM), Lubomír Nečas (SPD), Marie Pěnčíková (STAČILO!), Tomáš Chmela (Starostové s podporou TOP 09 a ZVUK)
Plzeňský kraj
Kamal Farhan (ANO), Rudolf Špoták (Piráti), Jan Šašek (ODS a TOP 09), Jiří Frei (Přísaha), Václav Šimánek (SOCDEM), Marie Pošarová (SPD a Trikolora), Jiří Valenta (STAČILO!), Pavel Čížek (STAN), Jiří Klecka (Pro náš kraj – Pro Plzeň, KDU-ČSL)
Olomoucký kraj
Ladislav Okleštěk (ANO), Martin Šmída (Piráti s podporou), Radim Fiala (SPD, Trikolora, PRO a Svobodní), Dalibor Horák (ODS), Antonín Staněk (Přísaha), Vladimír Urbánek (STAČILO!), Josef Suchánek (STAN), Ivo Slavotínek (Spojenci24 s vámi)
Jihočeský kraj
Roman Kubíček (ANO), Josef Soumar (Piráti), Pavel Hroch (Jihočeši), Martin Kuba (ODS), Milan Šírek (Přísaha), Tomáš Polanský (SOCDEM), Jan Kadlec (SPD, Trikolora a PRO), Pavel Klíma (Společně pro jižní Čechy), Kateřina Jirousová (STAČILO!), Jaroslava Martanová (STAN)
Ústecký kraj
Richard Brabec (ANO), Vít Rous (Piráti), Jan Paparega (Lepší sever), Jiří Kulhánek (ODS), Vladimír Jelínek (Přísaha), Jaroslav Foldyna (SPD, Trikolora a PRO), Karolína Žákovská (Spojenci pro kraj), Oldřich Bubeníček (STAČILO!), Jan Papajanovský (STAN)
Moravskoslezský kraj
Josef Bělica (ANO), Zuzana Klusová (Piráti), Radek Kaňa (SPOLU), Petr Gřes (Přísaha), Svatopluk Němeček (SOCDEM), Jan Síla (SPD, Trikolora a PRO), Ivan Strachoň (STAČILO!), Ivo Vondrák (SOK)
Jihomoravský kraj
Ivana Solařová (ANO), Jana Holomčík Leitnerová (Piráti), Zdeněk Koudelka (SPD, Trikolora, PRO a Svobodní), Jan Grolich (SPOLU), Petr Vokřál (Přísaha), Břetislav Štefan (SOCDEM), Petra Rédová Fajmonová (STAČILO!), František Lukl (STAN)
Středočeský kraj
Tomáš Helebrant (ANO), Lucie Cirkva Chocholová (Piráti), Jan Skopeček (SPOLU), Michaela Vlachá (Přísaha), Jiří Kobza (SPD, Trikolora a PRO), Jindřich Havelka (STAČILO!), Petra Pecková (STAN)
v závorce za jménem je uvedeno, kterou kandidátku daný host zastupuje
zdroj: TV Nova

Informace, zajímavé články a pak i volební výsledky ke krajským volbám najdete zde, k senátním zde.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.