Muže na Slovensku zabila šelma. Choval ji u sebe na pozemku

Na Slovensku zahynul ve čtvrtek 63letý muž z Jasení. Jeho sousedé jej podle portálu tvnoviny.sk celý den neviděli. Večer pak na jeho pozemku našli bezvládné tělo.

Muž si u sebe doma zřídil soukromou zoologickou zahradu. V ní choval několik psích plemen a také různé druhy šelem a opic. Osudnou se mu ale měla stát kočkovitá šelma, která muže údajně napadla a na místě zabila. Původní zprávy hovořily o tom, že se jednalo o pumu, tělo zemřelého ale policisté nalezli v jiném výběhu.

"Tělo nebohého muže bylo nalezené bez známek života ve výběhu, ve které byl chovaný leopard. Přivolaná ohledávající soudní lékařka nařídila s cílem stanovení přesné příčiny jeho smrti soudní pitvu," řekla Televizi Markíza mluvčí banskobystrické policie Petra Kováčiková.

[chooze:article;value:569257]

​Případ teď vyšetřuje slovenská policie, která pro jistotu uzavřela celou ulici pro případ, že by nějaké ze zvířat uprchlo. Kriminalisté zahájili v souvislosti s případem trestní stíhání pro usmrcení. Na místě zasahoval také veterinář.

Levhartů existuje několik druhů, tím nejznámějším je však levhart skvrnitý, který se ve volné přírodě vyskytuje v Africe, Íránu a Indii, místy také v Číně a jihovýchodní Asii. Na délku mívají až 240 centimetrů a vážit mohou až 90 kilogramů, přičemž samci bývají výrazně větší než samice. Typičtí jsou svoji skvrnitou srstí i zvykem tahat si ulovenou kořist do bezpečí ve větvích stromů.

Do Česka se dostal rys, který se nebojí lidí. Zoologové mají strach o domácí šelmy (5/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.