Když v Česku začne válka: Zjistěte si, kde máte kryt, a mějte sbaleno, radí generál

Naši bezpečnost bychom neměli podceňovat. "Každý by měl mít připravené své evakuační zavazadlo, a to nejen kvůli tomu, co se teď děje na Ukrajině. Může dojít například i na různé přírodní katastrofy. V evakuačním zavazadle bychom měli mít základní potraviny, pitnou vodu či lékárničku s věcmi pro základní ošetření, případně zdroj elektrické energie a světla," říká pro TN.cz bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý.

[chooze:article;value:569415]

Jak moc reálné je, že by se Česko stalo terčem vojenského útoku?

Předně bychom bychom si měli říci, co si pod tím útokem představujeme.

Jaké jsou podle vás možné scénáře?

Jeden z nich se už dokonce stal, a to diverzní akce ruské rozvědky GRU, která zaútočila na náš muniční sklad ve Vrběticích. Cílem tehdy byla likvidace munice, která měla být poslána na Ukrajinu. A rozhodně není vyloučeno, že by se něco takového nemohlo zopakovat. Nejpravděpodobnější cíle jsou tedy nadále vojenské objekty nebo místa, kde je umístěna kritická infrastruktura.

V poslední době jsme zaznamenali také žhářský útok Kolumbijce, jenž se snažil zapálit autobusy v pražských autobusových garážích.

Ano. Ale nějaký masivní útok na Českou republiku nečekám. Například Rusko by se k nám muselo dostat přes naše spojence, tedy Poláky a Slováky. Pokud by se to stalo, znamenalo by to, že obranné plány NATO selhaly. Maximální možnou pozornost bychom ale měli věnovat hrozbě vzdušných útoků.

O co přesně by mohlo jít?

O letecké či raketové útoky a v úvahu přicházejí rovněž různé bezpilotní prostředky.

[chooze:article;value:562949]

Jsme v dosahu ruských střel Iskander, které jsou nejspíš umístěné v Kaliningradu?

Tyto střely by dolétly spíše k našim hranicím, ale hodně záleží, o jakou raketu by se přesně jednalo. Střely typu Iskander totiž mají různé parametry. Každopádně bychom se měli vrátit k protiletadlovému a protiraketovému vojsku. Téměř všech obranných raket jsme se zbavili a to je škoda. Nahradí je prostředky z Izraele. Ty však budou mít svým způsobem limitované možnosti. Ochrání maximálně desítky kilometrů čtverečních.

Toto jsou spíše starosti resortu obrany s armádním velením. Jak by se ale na případný útok měli připravit obyčejní lidé?

Každý by měl mít připravené své evakuační zavazadlo, a to nejen kvůli tomu, co se teď děje na Ukrajině. Může dojít například i na různé přírodní katastrofy. V evakuačním zavazadlu bychom měli mít základní potraviny, pitnou vodu či lékárničku s věcmi pro základní ošetření, případně zdroj elektrické energie a světla. A vše, co je nutné pro přežití.

První raketový útok bychom měli za sebou. Jak by šel život dál?

Rozhodně bychom se také měli seznámit, kde jsou k dispozici různé úkryty nejen v místě našeho bydliště, ale i tam, kam chodíme do školy nebo do práce. Pokud by se něco stalo, tak bychom měli být schopní takové místo velmi rychle najít.

Protiletecké kryty ale všude nejsou…

Může jít také o různá provizorní útočiště, jako jsou třeba sklepy nebo tunely. Jakousi ochranu mohou poskytnou rovněž různé betonové konstrukce.

Generál Šedivý promluvil též o závislosti Ukrajiny na pomoci od evropských států (29/5/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.