Horští záchranáři letos zasahují častěji. Výrazně přibylo nehod na koloběžkách

Od ledna do července členové Horské služby provedli 2 250 zásahů. Proti loňskému roku jde o nárůst o 17 procent. Jejich pomoc potřebovalo 880 cyklistů a 580 pěších turistů. 

"Je to zhruba pětinový nárůst oproti loňsku. Hlavní prioritou zůstávají pořád úrazy u cyklistů. A v posledních týdnech měly vysoké teploty vliv na to, že se zasahovalo u velkého množství kolapsových stavů," popsal mluvčí Horské služby ČR Marek Fryš.

Letošním fenoménem jsou úrazy na koloběžkách. Počet zraněných meziročně stoupl o 80 procent. "Většinou se jedná o turisty, kteří si zapůjčí koloběžku někde v hřebenových partiích a sjíždějí po asfaltových silnicích nebo v terénu a způsobí si nějaký úraz," doplnil Fryš.

[chooze:article;value:565191]

​"Nám výrazně přibylo alergických reakcí na různá bodnutí hmyzem, nejčastěji jde o vosy," doplnil Michal Zavadil z Horské služby Jizerské hory.

Lidé by se neměli do hor vydávat sami, ale minimálně ve dvou až třech lidech. "Dobré plánování, dobré vybavení, alergici by neměli zapomenout na lékárničku. Dále plně nabitý telefon, meteoradar a klasická aplikace Záchranka," vyjmenoval Fryš, na co by neměli zapomenou turisté vyrážející do hor.

Žebříčku zásahů vévodí Jeseníky, kde členové horské služby museli zasahovat u 558 případů. Za nimi následují Krkonoše se 429 zásahy, pak Šumava, kde horští záchranáři zasahovali ve 370 případech.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.