Policejní a hasičské odbory žádají vyšší platy. Sejdou se s Rakušanem

Jednání na ministerstvu vnitra má začít přibližně ve 13 hodin, za Rakušanem se chystají předáci hned několika odborových organizací zastupujících hasiče, policisty či pracovníky vězeňské služby.

Ti jsou nespokojení s výší platů a upozorňují, že příslušníci bezpečnostních složek přišli vinou inflace v posledních letech reálně až o 20 procent. Přidat chtějí ještě letos minimálně deset procent, a pokud prý nedosáhnou dohody s ministrem nebo pokud nedokáže Rakušan jejich požadavky prosadit, budou následovat protesty.

[chooze:article;value:569694]

Ne formou klasické stávky, protože příslušníci bezpečnostních sborů ze zákona stávkovat nesmějí, ale šlo by prý například o shromáždění těch, kdo zrovna nebudou ve službě, a to před Úřadem vlády nebo ministerstvem. Jít by mělo o dlouhodobý protest a začít by měl před zářijovými krajskými volbami.

Odboráři upozorňují, že sliby o tom, že se pro jejich lidi najdou peníze, slyší už od března, zatím se tak ale nestalo. Nástupní plat příslušníka bezpečnostních složek je podle tarifních tabulek něco přes 30 tisíc korun hrubého.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.