Evropské země mají často výpovědi bez udání důvodu. Systém je ale jiný

Například výpověď ze strany zaměstnavatele bez udání důvodu, která v České republice možná není, je legální ve většině evropských států. "V každé zemi, která má zavedený podobný instrument, institut, jsou dána nějaká omezení. V některých zemích se setkáváme s tím, že na žádost zaměstnance zaměstnavatel musí odůvodnit tuto výpověď," uvedl advokát Adam Valíček.

"Zahraniční úpravy myslí na to, že by měl vůči tomu být i přizpůsoben sociální systém, systém nezaměstnanosti a podobně. Takže je to potřeba pojmout z širšího hlediska," upozornila advokátka Magda Janotová.

Velmi svázané ruce mají čeští zaměstnavatelé prý i v tom, jaké náležitosti musí výpověď obsahovat nebo jak ji musí doručit. "Pokud se podíváme například do Rakouska, tak tam je možné – pochopitelně vždy musím zdůraznit, že za splnění zákonných podmínek – podat zaměstnanci platnou výpověď prostřednictvím telefonu. Nebo ji můžete podstrčit pode dveřmi. To u nás samozřejmě možné není," poznamenala advokátka Alžběta Řeháčková.

[chooze:article;value:570506]

Značné rozdíly jsou v Evropě v tom, s jakou výpovědní lhůtou může zaměstnanec počítat. V řadě států se odvozuje od počtu odpracovaných let. A podobné je to i s odstupným.

"Když se podíváme do zemí Beneluxu, tak tam víme, že v zásadě budou-li to organizační důvody, tak co jeden rok trvání pracovního poměru, to jeden průměrný měsíční výdělek pro zaměstnance. Kdežto u nás je to zastropováno," řekl advokát David Borovec.

Ve většině evropských zemích, Českou republiku nevyjímaje, platí, že nezákonně vyhozený zaměstnanec se může soudně domoci pokračování pracovního poměru. V Belgii, Maďarsku, Lucembursku nebo Dánsku má ale takový člověk nárok jen na finanční odškodné.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.