Demokraté překvapili hvězdami i patriotismem. Inspirovali se u republikánů

Velkolepé nástupy, hvězdní hosté a show, za kterou by se nemusela stydět žádná hudební hvězda. Nominační procesy pro prezidentské volby v USA pro rok 2024 jsou téměř konce.

"Největší rozdíl byl v přítomnosti špiček obou stran, kdy na republikánském sjezdu chyběli bývalí prezidenti, viceprezidenti, byť jsou naživu. Na demokratickém nominačním sjezdu ty špičky byly přítomné, byly vyzvané k tomu, aby se projevily, a vyzvaly stoupence k tomu, aby volili Kamalu Harrisovou," popsal amerikanista Jan Beneš.

[chooze:article;value:570555]

Poněkud nečekaná je podle mnohých míra patriotismu, kterou demokraté v Chicagu v posledních dnech ukazují. Využívání vlajek, státních barev a pokřiků "U-S-A" bylo typické hlavně pro republikány a Donalda Trumpa.

"Každý den se budu snažit ctít důvěru, kterou do mě vkládáte, a nikdy vás nezklamu. Slibuji, že vás nikdy nezklamu," slíbil na republikánském sjezdu Trump.

"Během sjezdu byl na koni, rozhodně to vypadalo tak, že ty volby si může prohrát jenom sám, což je koneckonců pravda i teď, ale určitě tehdy Demokratická strana byla v takovém stavu, že to vypadalo, že má před sebou jednoduchou krasojízdu do podzimních voleb," podotkl Beneš.

[chooze:article;value:570289]

Ještě na začátku července ztráceli demokraté v průzkumech na Donalda Trumpa pět procentních bodů, od začátku srpna ale vedení převzali a jejich náskok stále roste.

Podle dění v Chicagu se zdá, že se demokraté vzpamatovali a kampaň může po sjezdech odstartovat na plné obrátky. Do voleb zbývá už jen 75 dní a za necelé tři týdny se kandidáti poprvé setkají tváří v tvář v televizní debatě.

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.