Už to začalo. Rusové podle odborníka brzy spustí zatím nejmasivnější útok

"Je těžké určit konkrétní náznaky, ale je téměř jisté, že se něco chystá a že se na něco připravují. Za prvé je třeba si povšimnout v souvislosti s letouny Tu-95 (ruský strategický bombardér, pozn. red.), které jsou schopné vypouštět střely Ch-101 (střela s plochou dráhou letu, pozn. red.), že se snaží nasadit až 20 těchto letounů na tyty úkoly, ale zatím nejsou příliš úspěšní," vysvětlil Kryvolap v rozhovoru pro ukrajinský portál RBC-Ukraine.

Strategické bombardéry podle Kryvolapa velkou část doby, kdy jsou ve vzduchu, tráví jen přelety mezi základnami. "V Engelsu (Engels-2 je ruská letecká základna pro strategické bombardéry, pozn. red.) to vypadá, že pracují na nějaké údržbě strojů. Měly by být plně naložené střelami Ch-101 a připraveny na bojové nasazení. Místo toho jen létají, trénují, vypouští atrapy střel a rozmísťují falešné cíle," vysvětlil. Na Engelsu-2 se podle Kryvolapa objevily i strategické bombardéry Tu-160.

Základna Engels-2 na mapě:

To znamená, že Rusové mají nejenom nedostatek střel Ch-101, ale také posádek schopných obsluhovat zmíněné bombardéry. "Vypadá to, že spustili nějaký tréninkový program pro piloty pro Tu-95 Tu-160," doplnil Kryvolap.

Rusové své strategické bombardéry pravidelně proti Ukrajině nasazují. Často se tak stává v kombinaci s vypouštěním sebevražedných dronů a balistických střel.

[chooze:article;value:569415]

​Ruské přípravy souvisí s ukrajinským postupem v Kurské oblasti v Rusku. Útok začal 6. srpna a ruským silám se Ukrajince stále nepodařilo vytlačit. Ukrajinské úřady i armáda se již připravují na masivní ruskou odvetu.

"Rusko cítí potřebu dát velmi tvrdou odpověď, něco gigantického, aby světu ukázalo, že je všemocné a že něco jako Kursk nezůstane bez trestu," řekl ukrajinský zdroj podle portálu Moscow Times. Více si přečtěte v tomto článku na TN.cz

Pokud budou ukrajinští vojáci v Rusku postupovat déle, může to na prezidenta Vladimira Putina vytvořit tlak u jeho elit, řekl tento týden rozhovoru pro TN Live bezpečnostní analytik Daniel Koštoval:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.