Sověti hlásali, že tu máme nacisty. Ruské děti se o roce 1968 učí jako za SSSR, řekl odborník

"V Sovětském svazu se to líčilo tak, že v Československu zuří kontrarevoluce, že je tam snaha nějakých kapitalistů, případně i neonacistů způsobit převrat a zvrátit poválečný vývoj. K tomu sloužily i ty provokace s německými zbraněmi," popsal Svoboda.

"Důkazy o tom, že fašismus kvetl v Československu, se hledaly třeba i v tom, že se objevovaly nápisy jako 'Sovětský svaz = hákové kříže', a oni z toho udělali důkaz nacistů," připomněl Svoboda.

Od pádu Sovětského svazu se toho ale v Rusku, jak Svoboda upozornil, moc nezměnilo, a to ani co se týče školních učebnic historie. "Tak ono je to prakticky opakování té sovětské propagandy. Dnešní ruská propaganda si vlastně vypůjčuje z toho narativu téměř všechno. Poměrně nedávno, před pár lety, byl odvysílán takzvaný dokument Varšavská smlouva o tajných stránkách, který obsahoval všechno to, o čem jsem mluvil, tedy zbraně, ozbrojené povstání, internacionální pomoc, vítání sovětských vojáků a tak dále," vyjmenoval Svoboda.

[chooze:article;value:570449]

​Ruská propaganda podle Svobody dneska není o moc nápaditější než ta sovětská. Druhou věcí je, že nynější propaganda je postavená také na tom, že se snaží nepříjemné stránky historie zahladit. "V těch učebnicích se o tom píše ve stylu, pokud se už tedy něco píše, že se odehrála intervence, zdůrazňování internacionální pomoci, a hotovo, vyřešeno. Ale většinou je to spíše zamlčované a moc se to nezmiňuje. Je to prostě OK. No, tak se to stalo a víc to řešit nebudeme," vyjasnil.

Svoboda také poukázal na to, že jedním z Putinových poradců je Vladimir Medinskij. "To je takový pseudohistorik, který obhájil svoji doktorskou dizertaci na téma, kde tvrdí, že historie nemá sloužit pravdě a nemá hledat pravdu, ale má sloužit zájmům států. Čili toto je ten Putinův velmi utilitární přístup," řekl Svoboda. Na celý rozhovor se můžete podívat níže:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.