Poslanecký výbor schválil Síkelu jako kandidáta na eurokomisaře, ale jen těsně

Kandidát na eurokomisaře Jozef Síkela dostal od členů evropského výboru sedm hlasů pro, dva proti a čtyři členové výboru se zdrželi. Na výboru panovala spíše uvolněná atmosféra. I tak ale od řady členů výboru dostával Síkela velmi specifické a rozsáhlé otázky s cílem ověřit jeho kompetenci na post eurokomisaře.

Téma, které se na výboru hodně řešilo, byla žádost předsedkyně evropské komise Ursuly von der Leyenové, aby členské státy navrhly dva kandidáty na eurokomisaře, muže a ženu. Této její žádosti Česká republika, stejně jako většina dalších členských zemí, ale nevyhověla.

[chooze:article;value:553643]

​Téma genderové nerovnosti na výboru otevřela senátorka Adéla Šípová (za Piráty), podle které je volba jednoho kandidáta špatná a Česko si tím prý výrazně komplikuje vyjednávací pozici. Premiér Petr Fiala (ODS) jí na to ale odvětil, že ani většina ostatních členských států nenavrhla dva kandidáty a že celý proces výběru nominantů pečlivě konzultoval s předsedkyní Evropské komise.

Vláda tedy Jozefa Síkelu do funkce definitivně navrhne na středečním jednání. Poté ho čeká pohovor přímo s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou.

Síkela v Bruselu usiluje o vlivné ekonomické portfolio. Ta jsou tři, říká Zlámalová (8/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.