Biden schválil tajnou jadernou strategii. Počítá se společným útokem velmocí

Americký prezident v březnu podle deníku The New York Times schválil přísně tajnou jadernou strategii Spojených států. Oproti předchozím verzím se ale zásadně liší tím, že se orientuje i na jadernou expanzi Číny.

Pentagon je údajně přesvědčený, že čínský atomový arzenál bude v příštích letech dosahovat velikosti a rozmanitosti srovnatelné s USA nebo Ruskem. I proto nový plán počítá s koordinovaným útokem Ruska, Číny a Severní Koreje.

[chooze:article;value:567337]

O přijetí změny sice Biden oficiálně neinformoval, zmíněný deník ale informaci získal od dvou vysoce postavených úředníků. "Prezident nedávno vydal aktualizované pokyny pro použití jaderných zbraní, které počítají s více jadernými protivníky," uvedl jaderný stratég z M. I. T. působící v Pentagonu Vipin Narang.

Na dokument se odvolával také vrchní ředitel Rady národní bezpečnosti pro kontrolu zbraní a jejich nešíření Pranay Vaddi. Podle něj nová strategie zdůrazňuje "potřebu odstrašit Rusko, Čínskou lidovou republiku a Severní Koreu současně".

[chooze:article;value:570268]

V minulosti byla pravděpodobnost, že by protivníci USA dokázali koordinovat jaderné hrozby a přelstít tím americký jaderný arzenál, považována za mizivou. Vznikající partnerství mezi Ruskem a Čínou a konvenční zbraně, které Severní Korea a Írán dodávají Rusku pro válku na Ukrajině, ale změnily názor Washingtonu.

Pentagon v říjnu 2023 podle týdeníku Newsweek uvedl, že Peking má ve svém arzenálu více než 500 funkčních jaderných hlavic, a odhaduje, že do roku 2030 jejich počet přesáhne tisícovku. Američané mají disponovat 3 700 hlavicemi. Rusko podle Asociace pro kontrolu zbrojení má necelých 4 400 jaderných hlavic a Severní Korea má mít 50.

[chooze:article;value:566219]

Hrozbu si uvědomuje i bývalý americký prezident a současný uchazeč o post Donald Trump. Ve své prezidentské kampani opakovaně varoval, že Spojené státy směřují k velkému jadernému konfliktu. V rozhovoru s Elonem Muskem živě přenášeném na síti X naznačil, že Čína by mohla "dohnat, možná i předehnat" Washington, pokud jde o jaderné zbraně.

Dokument s názvem Pokyny pro použití jaderných zbraní (Nuclear Employment Guidance) se aktualizuje přibližně každé čtyři roky a je přísně utajený. Existuje jen několik pečlivě střežených fyzických kopií a žádná elektronická.

Analytik pro TN Live: Rusko má dost jaderných zbraní na zničení světa. Přesto bývá jeho síla přeceňována (8/2024):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.