Turisté v Chorvatsku hazardují se životem. Chybu dělají ještě doma

Záchranáři z různých zemí opakovaně apelují na turisty, aby při výletech do hor dbali na správné vybavení. Mezi naprostý základ patří mít na nohou správnou obuv a po ruce dostatek tekutin. Někteří turisté ale tyto rady vytrvale ignorují a pak potřebují pomoc záchranářů, o čemž se nyní opět přesvědčili v Chorvatsku.

Tamní záchranáři se totiž v pátek před třetí hodinou odpoledne vydali na horu Sveti Ilija v pohoří Biokovo na pomoc skupince čtyř turistů, z nichž jeden měl podle hlášení zraněnou nohu a nemohl se pohnout. Skupina byla také vyčerpaná a neměla s sebou vodu, informovali záchranáři na Facebooku.

[chooze:article;value:569948]

Při akci zasahovalo 13 záchranářů ze stanice Orebić, kteří pomohli trojici nezraněných turistů dostat se do bezpečí a jednoho zraněného připravili na transport vrtulníkem. 

Na sociální síti zveřejnili také snímky ze záchrany. Upozornili přitom zejména na obuv účastníků výletu do hor. Turisté na sobě totiž rozhodně neměli obuv určenou na výlety do hor. Například jedna z žen měla páskové sandálky, jeden z mužů zase plátěné mokasíny. 

"Vážení turisté, váš hashtag z dovolené by neměl být #HorskáZáchrana. Noste správnou výstroj! Buďte v bezpečí, užijte si túru," napsali ke snímku záchranáři v angličtině. "Tímto apelujeme, abyste do kopců vyráželi ve vhodné obuvi, vhodně oblečení a s plnou baterií mobilního telefonu a dostatečným množstvím vody," dodali.

Příspěvek se začal rychle šířit a vysloužil si tisíce lajků a stovky komentářů. Záchranáři sice nezveřejnili odkud turisté pocházeli, ale lidé v komentářích často ukazují na Čechy, Poláky nebo Američany. Právě tyto národy podle komentujících často své oblečení podceňují.

Čeští turisté mnohdy budí pozornost i svých chováním. Například na Slovensku skupinka tří můžu před časem nechtěla čekat na žebřících ve známé soutěsce Suchá Belá ve Slovenském ráji. Nebezpečně předbíhali ostatní návštěvníky, mezi nimiž byli i rodiče s malými dětmi, což zachytila jedna z turistek. Video najdete v tomto článku na TN.cz.

Zachraňovat na horách musí často i čeští záchranáři. Podívejte se na záchranu malého chlapce (8/24):

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.