Poslední rozloučení s Rudolfem Jelínkem: Igor Bareš neskrýval slzy

[chooze:gallery;value:37043]

​V úterý v 10 hodin dopoledne začalo v krematoriu Motol poslední rozloučení s českým hercem Rudolfem Jelínkem. Dát poslední sbohem svému kolegovi a kamarádovi přišel například herec Ladislav Frej, Antonín Hardt, Karel Heřmánek, Igor Bareš nebo herečka Barbora Manzurová.

"Na jeho roli ve filmu Smrt v sedle nebo v seriálu 30 případů majora Zemana budou vzpomínat asi všichni. Já bych ale ocenil jeho vytrvalost, protože v divadle na Vinohradech vydržel 32 let a odehrál přes 70 velkých rolí," řekl Bareš.

"Já se s ním nepřišel rozloučit. Já mu přišel poděkovat za přátelství, které trvá déle než 70 let. Začalo na divadelní fakultě, kde poznal svou první ženu Jarmilu Hlavatou," zavzpomínal Hardt, který promluví i na soukromém obřadu.

Jelínek zemřel v sobotu 10. srpna ve věku 89 let. Jeho zdravotní stav se v posledních měsících zhoršoval, potýkal se například se zápalem plic a měl i problémy s polykáním potravy.

[chooze:article;value:570160]

"Odešel nám filmový hrdina, chlapák, který ve své době byl symbolem akčního hrdiny, skutečného 'mužského', kterému slušela v ruce pistole a nevypadal směšně. Výborný herec, dabér, dlouholetý člen Divadla na Vinohradech, kde roky patřil k základům silného vinohradského souboru," zavzpomínal prezident Herecké asociace Ondřej Kepka.

Jelínek v průběhu své herecké kariéry ztvárnil desítky rolí. Ve filmu si zahrál poprvé už v roce 1955 ve filmu Návštěva z oblak. Nejvýrazněji však zazářil v historickém filmu Atentát z roku 1964, kde si zahrál s Radoslavem Brzobohatým nebo Ladislavem Mrkvičkou.

​Zahrál si i v seriálech 30 případů majora Zemana, Ulice, Dobrodružství kriminalistiky nebo Ordinace v růžové zahradě. Dlouhá léta působil i v dabingu, za což v roce 2020 dostal prestižní cenu Cenu Františka Filipovského za přínos českému dabingu a celoživotní dílo.

Takto Rudolf Jelínek zářil v Ordinaci v růžové zahradě:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.