Fiala jednal s von der Leyenovou. Možná jí vadí Síkela, říká politolog

Schůzka se v kalendáři Ursuly von der Leyenové objevila narychlo až během pondělí. A premiér Petr Fiala do Bruselu zamířil bez doprovodu například z řad tiskového oddělení.

"Příjemné a konstruktivní jednání s Ursulou," vzkázal. Víc informací ale premiér ke schůzce neuvedl.

"V evropské politice probíhá řada jednání za zavřenými dveřmi a i řada jednání, která jsou dopředu nějakým způsobem neplánovaná. Toto jednání je velice důležité z pohledu toho, že se nyní vyjednává o složení nové Evropské komise," upozornil politolog Martin Vokálek.

[chooze:article;value:566357]

Von der Leyenová koncem července požádala vlády unijních zemí o předložení jmen dvou kandidátů na eurokomisaře, ženy a muže. Česko ale navrhlo pouze Jozefa Síkelu. Podle politologů mohlo být právě to předmětem jejich jednání.

"V dominanci jsou muži a většina zemí tento požadavek nerespektovala. Věřím tedy, že premiér Fiala i v rámci tohoto jednání nějakým způsobem možná vysvětloval pozici České republiky. Proč jsme za nás navrhli jediného kandidáta, a to Jozefa Síkelu," poznamenal Vokálek.

"Chce vytvořit genderově neutrální komisi. A ty země, které jí poslaly jenom muže, tak s těmi bude chtít samozřejmě mluvit," podotkl politolog Jiří Pehe. 

[chooze:article;value:556209]

Podle mluvčí vlády Lucie Ješátkové ale Česko ženu dodatečně nominovat nebude. "Jediným českým kandidátem na místo komisaře je Jozef Síkela," sdělila

O nominaci dvou kandidátů usilovali Starostové a nezávislí. Vládě navrhovali kromě Síkely také europoslankyni Danuši Nerudovou. Ale neúspěšně.

"Dosavadní nominace trpí nedostatkem žen, to je věc, která je v Bruselu zcela normální, aby ženy byly adekvátně zastoupeny," prohlásila europoslankyně Danuše Nerudová (STAN).

[chooze:article;value:567624]

Česká vláda má ve středu finálně schválit nominaci Jozefa Síkely. Pokud se tak stane, čeká ho následně pohovor přímo s von der Leyenovou. Jejich vztah ale až dosud nebyl ideální.

"Říká se, že panuje určitá nevraživost možná mezi Ursulou von der Leyenovou a Jozefem Síkelou. Tam došlo nejspíše k nějakým neshodám mezi Evropskou komisí vedenou Ursulou von der Leyen a Jozefem Síkelou, který vedl schůze evropských ministrů pro energetiku," vysvětlil Vokálek.

Právě Ursula von der Leyenová ale bude mít rozhodující slovo, jaké portfolio Síkelovi ve své Komisi přidělí.

Síkela v Bruselu usiluje o vlivné ekonomické portfolio. Ty jsou jen tři, říká Zlámalová:

Celý text naleznete na serveru (http://cocoparis.blog.cz/) zde.